СВЕТИ САВА ПОСТАВИО ТЕМЕЉ Митрополит Јоаникије: Српски народ има огромну одговорност да сачува светосавско наслеђе

Срна

27. 01. 2022. у 09:55

ЊЕГОВО високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је на светосавској академији у Подгорици да нема области људског живота и стваралаштва у којој Свети Сава није поставио темељ и стандард, те да српски народ зато има огромну одговорност да сачува то богато наслеђе.

СВЕТИ САВА ПОСТАВИО ТЕМЕЉ Митрополит Јоаникије: Српски народ има огромну одговорност да сачува светосавско наслеђе

Фото Д. Миловановић

Он је на синоћњој централној светосавској академији у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици истакао да Срби као народ од времена Светог Саве почињу да напредују у сваком погледу.

- Ми смо и пре Светог Саве били хришћани, али нисмо били тако утврђени у вери. Још је било храмања и клецања, враћања на паганство и лутања. Иако смо имали великих и владара и личности пре Светога Саве, многи од нас некако доживљавају да историја нашег рода почиње од Светог Саве - рекао је митрополит Јоаникије.

Он је подсетио да историја српског рода почиње много раније, али да су се Срби тек у време Светог Саве и његовом заслугом сабрали око Христа и истински примили свету православну веру.

Фото: Новости

Митрополит Јоаникије истиче да је Свети Сава, препун знања и духовне финоће, поставио највећи стандард живота и стварања у српском народу.

Према његовим речима, Митрополија црногорско-приморска, коју је Свети Сава основао као Зетску епископију са седиштем у манастиру Светих арханђела на Превлаци, живи пуним животом више од осам векова.

- И не само да живи и постоји, него и ствара, обогаћује и оплемењује наш народ. Колико је светиња подигнуто, колико се светих Божјих људи изнедрило са подручја ове митрополије, колико је светитеља нашло свој вечни покој у светињама ове митрополије, која је лепота по нашим црквама и манастирима - од икона, фресака, од рукописних и штампаних књига… Које богатство нашег културног наслеђа које је ослоњено на дело Светог Саве - подсетио је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да они који се противе увођењу веронауке у школе говоре "да не може догма да замени науку и критичко мишљење", а да се заправо они држе догме и тих принципа.

- Никако да се ослободе заробљености том лажном догмом. Ово морамо да напоменемо јер имамо огромну обавезу да следимо пут Светога Саве, да чувамо богато духовно и културно наслеђе и памћење које баштинимо и да га унапређујемо - нагласио је митрополит Јоаникије.

Он је рекао да се на оваквим сабрањима као што је светосавска академија најбоље осећа колико је српски народ примио дух Светог Саве.

- То може видети и свако споља, нека само мало погледа шта ми имамо, које светиње чувамо, какву писменост имамо, какви су нам обичаји и топоними у Црној Гори. Црна Гора је сва ознаменована именом Светог Саве, уздуж и попреко - од манастира Савине до Савиног бора, Савиног ока и Савиног кука… И многим другим знамењима, а посебно црквама и манастирима - рекао је митрополит Јоаникије.

Фото З. Јовановић

Он је поручио да су свети владика Николај и светопочивши митрополит Амфилохије прави следбеници Светог Саве.

У уметничком делу програма учествовали су протојереј Никола Пејовић, Хор "Свети апостол и јеванђелист Марко", Хор "Свети Козма Етолски", гудачки квартет "The Lords of the strings", школа веронауке подгоричког саборног храма, "Ђурђевданско коло" и гуслар Ранко Бојић.

Светосавској академији је претходила вечерња служба коју је служио митрополит Јоаникије уз саслужење подгоричког свештенства. 

БОНУС ВИДЕО: 

СВЕЧАНОСТ У ХРАМУ СВЕТОГ САВЕ: Патријарх поделио божићне пакетиће малишанима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Смештање најстаријих чланова породице у дом за старе