МИНИСТАРКИ ПРЕТЕ ОДУЗИМАЊЕМ ПАСОША: Напади на Весну Братић због изјаве да Владу руше они који неће потписати Темељни уговор

В. К.

25. 01. 2022. у 08:38

ПОРУКА министарке просвете, културе, науке и спорта Весне Братић са протестног скупа у Подгорици о томе ко руши и због чега актуелну владу поново је усталасала политичке страсти у Црној Гори. Категорична је да је у току покушај прекрајања изборне воље грађана стечене 30. августа 2020. године када је пао режим Мила Ђукановића.

МИНИСТАРКИ ПРЕТЕ ОДУЗИМАЊЕМ ПАСОША: Напади на Весну Братић због изјаве да Владу руше они који неће потписати Темељни уговор

Фото Скупштина ЦГ

- Дуго сам ћутала јер сам поштовала владајућу већину која је гласала за мене. Да ли врхушка СНП-а мисли да су они већи, бољи и часнији људи од Здравка Кривокапића? И да ће они са Драгињом Вуксановић Станковић, Дамиром Шеховићем, Ервином Ибрахимовићем, Фатмиром Ђеком, Ником Ђељошајем потписати Темељни уговор? Да ли ће људи који су гласали за отимање Острога, Мораче, Ђурђевих ступова, Михољске превлаке да потпишу Темељни уговор - упитала је Братићева.

Сви прозвани оценили су да је Братићева форсирала говор мржње због чега, како оцењују, мора сносити одговорност. Одмах су реаговали из СНП-а саопштавајући да их је "бивша министарка просвете, науке, културе и спорта Весна Братић лажно оптужила да ће са лидерима СДП-а и СД-а, који нису потписници меморандума нити су то могли бити, направити будућу Владу."

- Баш лидери тих партија, иначе традиционалних коалиционих партнера ДПС-а су омогућили министарки Братић да добије црногорско држављанство под још неразјашњеним околностима - навели су у СНП, док Социјалдемократе иду корак даље тражећи да јој се укине црногорско држављанство! - Позивамо тужилачке органе да предузму мере из своје надлежности и МУП Црне Горе да преиспита да ли су се стекли услови за губитак црногорског држављанства по сили закона.

Потпредседница УРА Јована Маровић казала је да Темељни уговор треба да потпише Влада која заступа интересе свих њених грађана.

- Ово је грађанска држава колико год то вас болело Весна Братић - поручила је Маровићева.

Бошњачка странка, Албанска листа и Албанска коалиција "Једногласно" саопштавају да обраћање "случајне министарке упућено представницима мањинских народа, с елементима говора мржње, примитивизма, нетрпељивости, верске и националне нетолеранције, вероватно је и последње оваквог типа неког високог владиног дужносника, одлазеће Владе премијера Здравка Кривокапића".

У саопштењу Министарства просвете, културе, науке и спорта наводе да је министарка Братић била у друштву једног представника националних мањина и ни на крај памети јој није било да вређа било коју мањину. Позвали су потпредседника Владе Дритана Абазовића и челника СНП Владимира Јоковића да не увлаче земљу опет у вртлог подела и мржње.

ЂЕЉОШАЈ: ПОТПИС НИЈЕ ПРОБЛЕМ

ПРЕДСЕДНИК Општине Тузи Ник Ђељошај поручио је да мањинска влада неће проблематизовати питање потписивања Темељног уговора.

- То је след догађаја који није проблематичан ни за једну владу. Ми апсолутно не проблематизујемо то питање. Сваки акт са било којом верском заједницом који је у складу са Уставом Црне Горе за нас није проблематичан и зато смо да се тај акт потпише - изјавио је Ђељошај и додао да ће Влада пасти 4. фебруара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу