ПРОСВЕТА ПРЕТИ ШТРАЈКОМ: Професори захтевају веће коефицијенте, траже да им зараде буду као колегама у здравству

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

22. 01. 2022. у 08:38

ИАКО је свако повећање зарада, па и оно које предвиђа програм "Европа сад", добродошло, просветни радници нису задовољни зарадом и статусом у друштву.

ПРОСВЕТА ПРЕТИ ШТРАЈКОМ: Професори захтевају веће коефицијенте, траже да им зараде буду као колегама у здравству

Наставници траже боље услове, Фото Министарство просвете ЦГ

Уколико надлежни не уваже захтев да се просветарима повећа коефицијент, покренуће штрајк, а у крајњем, организоваће и протест.

Оливера Лековић из НВО "Просветна заједница" наводи да просветне раднике плаши велики број недоумица и недоречености које са собом носи програм "Европа сад". Како каже, није јасно колико је овакво повећање одрживо, нејасно је на који начин ће функционисати здравствена заштита радника.

- Посебно смо незадовољни јер се то повећање плате не би односило на повећање коефицијента, као што је случај са здравством и неким другим професијама. Здравство је уз помоћ својих синдиката и ресорног министарства успело да обезбеди, осим 17 одсто који иду уз пројекат, и повећање коефицијента за 30-40 одсто - казала је Лековићева за "Новости".

- Наше плате су сад, а нарочито ће од фебруара кроз "Европа сад", бити значајно ниже од плата запослених са средњом стручном спремом других професија, које су такође делатности из домена јавне управе. Осим што су нам плате мање од запослених у здравству и Министарству унутрашњих послова, наше плате су тренутно у просеку мање за 100 евра од запослених у јавној управи који раде у администрацији и којих је у ери рачунара запослено више од 15.000. На овај начин се нарушава и принцип уједначености зарада у јавном сектору.

Наводи и да уколико би остао предлог да се професорима у школама и вртићима плата увећа у просеку 17 одсто, коефицијент би остао исти - 7,67, а плате значајно ниже у односу на посао који обављају.

- Наш захтев је да се у што краћем року уради измена и допуна Закона о зарадама у јавном сектору, зато што није постављен на реалне и одрживе основе и јер се одступило од концепта уједначености зарада - додаје Лековићева.

- Тражимо од Владе и Министарства финансија да усвоје наш предлог повећања коефицијента професорима запосленим у школама и вртићима на 12,56. Ако се не испуне наши захтеви, позваћемо колеге на обуставу свих радних обавеза које не улазе у минимум процеса рада, а наметнути су нам Законом о штрајку.

Оливера Лековић, Фото Приватна архива

На крају, као крајњу меру најављују организовање протеста, уколико се Влада и Министарство финансија на све ово оглуше.

БЕЗ РЕАКЦИЈА НА ПЕТИЦИЈУ

НВО Просветна заједница покренула је и петицију "Повећање стартног коефицијента на плате професора у вртићима, основним и средњим школама. Коефицијент 12.56 је наш циљ!". За кратко време прикупљено је око 7.500 потписа, што је око 65 одсто запослених у просвети. Ипак, упркос толиком броју потписа крајем децембра упућених Влади и надлежним министарствима, одговора још нема.

ДЕГРАДИРАЊЕ

ПРЕМА речима Лековићеве, у Просветној заједници посебан шок су доживели када су недавно сви посланици једногласно изгласали повећање, како каже, својих ионако великих плата, и то за 200 и више евра.

- Тако ћемо имати посланике који ће, поред свих бенефиција и хонорара, имати плату око 3.000 евра. Да ли ово неко деценијама систематично жели да уништи државни систем деградирањем образовања и угледа наставника - пита Лековићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ТРИ МЕДАЉЕ МАСЛИНАРИМА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ: Засијало маслиново уље у Њујорку на највећем светском такмичењу