ИЗБОРИ ПРЕ ПАДА ВЛАДЕ: Црна Гора у дубокој кризи власти, уставне могућности одређују следеће кораке сукобљених страна

В. КАДИЋ

21. 01. 2022. у 19:18

МАЊИНСКА влада или избори?

ИЗБОРИ ПРЕ ПАДА ВЛАДЕ: Црна Гора у дубокој кризи власти, уставне могућности одређују следеће кораке сукобљених страна

Влада Црне Горе

То је дилема око које се "укрштају копља" власти и опозиције у Црној Гори. Из кабинета председника Владе огласили су се поводом најављеног формирања мањинске владе позивајући се на Устав који не оставља простор председнику државе (Милу Ђукановићу) да у једном мандату парламента, два пута предлаже мандатара за састав Владе, поготово у конкретној ситуацији када је већ једном дао "зелено светло" премијеру Здравку Кривокапићу да састави свој тим, а за који је добио већинску подршку Скупштине Црне Горе.

- Члан 103 Устава Црне Горе јасно дефинише да председник Црне Горе само након парламентарних избора, и нити једном више, има право да у року од 30 дана од дана конституисања Скупштине Црне Горе, може Скупштини предложити мандатара за састав Владе - наводи се у саопштењу кабинета премијера, уз подсећање да је тренутни састав Скупштине Црне Горе конституисан 23. септембра 2020. године, чиме је, како наводе, јасно да преклузивни рок од 30 дана, дефинисан чланом 103 Устава Црне Горе, истекао пре више од 450 дана, те да председник Црне Горе, више нема могућност предлагања новог мандатара. - Уколико би председник Црне Горе, након евентуалне оставке премијера или пада Владе, предложио Скупштини Црне Горе новог мандатара, недвосмислено би прекршио члан 103 Устава Црне Горе, чиме би се стекли услови да Скупштина без одлагања покрене иницијативу ка Уставном суду Црне Горе, ради утврђивања одговорности и повреде Устава од стране председника Црне Горе. Постојећа Влада може се само реконструисати са постојећим премијером, док би свака промена премијера могла бити једино могућа после нових парламентарних избора.

Трећег и четвртог фебруара у Скупштини Црне Горе расправљаће се о три тачке дневног реда - најпре о смени Дритана Абазовића са места вицепремијера и постављања на његово место Милојка Спајића министра финансија и социјалног старања, затим о смени Владе Здравка Кривокапића и шефа парламента Алексе Бечића.

- Скупштина Црне Горе за време мандата председника парламента Алексе Бечића, није била место суштинског политичког дијалога, због чега није успела да доведе до убрзања европског пута Црне Горе - наводи се у саопштењу скупштинске опозиције, која је предала иницијативу за разрешење Бечића, да би потом реаговали из Демократске странке истичући да поменута иницијатива није никаква иницијатива опозиције, већ Грађанског покрета УРА и "могуће других политичких издајника из парламентарне већине и тзв. коалиције за 21 милион", јер опозиција, без пакта са њима, Бечића никада не би могла сменити.

Политички поступци потпредседника Владе Дритана Абазовића и ГП УРА представљају покушај прекрајања изборне воље грађана од 30. авуста 2020, саопштила је министарка одбране Оливера Ињац.

- Концепт нове мањинске владе представља пречицу којом неодговорни појединци покушавају ревитализовати хибридни режим и његове главне перјанице кроз поступно враћање на власт - казала је Оливера Ињац.

Црну Гору данима потресају све масовнији протести грађана, углавном оних који су кроз литијашки покрет довели до пада режима Мила. Са тих скупова шаљу се поруке да је на делу издаја изборне воље од 30. августа 2020. која ће се морати бранити по сваку цену.

СМЕНА ЗБОГ ИДЕЈЕ

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић (на слици) навео ја на "Твитеру" да ће му бити част да буде смењен због идеје, "а та идеја је да буде народна, а не мафијашка воља".

У Скупштину Црне Горе стигао је предлог да се Бечић разреши са места председника парламента, потписом 38 посланика опозиционих партија - ДПС, СДП, Социјалдемократа, Либералне партије, Бошњачке странке и Албанске коалиције "Једногласно".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу