КРИВОКАПИЋ "ИЗВУКАО" ЧЛАН 103: Не да премијерску фотељу

Танјуг

21. 01. 2022. у 14:12

УСТАВ Црне Горе не даје могућност избора новог премијера без парламентарних избора, саопштено је данас из Кабинета председника владе Здравка Кривокапића, а поводом најаве формирања мањинске владе.

КРИВОКАПИЋ ИЗВУКАО ЧЛАН 103: Не да премијерску фотељу

Фото: Танјуг

- Устав Црне Горе, као највећи правни акт, не оставља простор председнику Црне Горе да у једном мандату Скупштине два пута предлаже мандатара за састав владе - наводи се у саопштењу.

Поготово, кажу, у конкретној ситуацији када је већ једном дао мандат актуелном премијеру да састави кабинет за шта је добијена већинска подршка Скупштине.

- Уколико би председник Црне Горе, након евентуалне оставке премијера или пада владе, предложио Скупштини Црне Горе новог мандатара, недвосмислено би прекршио члан 103 Устава Црне Горе, чиме би се стекли услови да Скупштина без одлагања покрене иницијативу ка Уставном суду Црне Горе, ради утврђивања одговорности и повреде Устава од председника, што би представљало необорив доказ да је председник Црне Горе повредио Устав, и на тај начин себе довео у позицију да буде разрешен - пише у саопштењу владе.

Додаје се да се постојећа влада може само реконструисати са постојећим премијером, док би свака промена премијера могла бити једино могућа после нових парламентарних избора.

БОНУС ВИДЕО:

ПИНК ПАНТЕРИ УХАПШЕНИ У АТИНИ: Пала и два Србина због пљачке продавнице скупоцене одеће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОВУЧЕН ЗАКОН О ПОПИСУ: Влада Црне Горе донела одлуку, за сада без образложења