ИЗБОРИ ИЗЛАЗ ИЗ АГОНИЈЕ: Влада Црне Горе поднела захтев за скраћење мандата Скупштини Црне Горе

В. КАДИЋ

21. 01. 2022. у 07:00

ВЛАДА Црне Горе доставила је Скупштини предлог одлуке о скраћењу мандата, а седница са том тачком дневног реда одржаће се 4. фебруара.

ИЗБОРИ ИЗЛАЗ ИЗ АГОНИЈЕ: Влада Црне Горе поднела захтев за скраћење мандата Скупштини Црне Горе

Фото Архива

Посланици коалиције "Црно на бијело" и опозиционих партија на челу са ДПС Мила Ђукановића за исти дан такође су тражили седницу на чијем би дневном реду било гласање о поверењу влади Здравка Кривокапића.

Председник Скупштине Алекса Бечић сазвао је три ванредне седнице Скупштине.

Прва ванредна седница ће се, на захтев Владе, одржати 3. фебруара са две тачке дневног реда - Предлогом за разрешење потпредседника Владе Дритана Абазовића и Предлогом за избор новог вицепремијера. Премијер Здравко Кривокапић за ту функцију предложио је актуелног министра финансија и социјалног старања Милојка Спајића.

Друга седница ће се, на захтев Владе, одржати 4. фебруара са једном тачком дневног реда - Предлогом одлуке о скраћењу мандата Скупштине.

Трећа седница ће се, а на захтев 31 посланика, одржати истог дана, са две тачке дневног реда: Предлогом да се гласа о неповерењу Влади и Предлогом закона о допунама Закона о локалној самоуправи.

- Након јасно исказане намере да УРА, ДПС и његови сателити, на неуставан начин изаберу нову мањинску владу, постаје јасно да су нови избори једини начин за разрешење најтеже политичке кризе у новијој историји, коју су нам приредили "авангардни хазардери" - написао је председник Владе Здравко Кривокапић тим поводом на свом твитер-налогу.

За представнике Владе који ће учествовати у раду Скупштине и њених радних тела, приликом разматрања предлога ове одлуке одређени су Кривокапић и министар економског развоја Јаков Милатовић. Према Уставу Црне Горе, Скупштини мандат може престати пре времена скраћењем или њеним распуштањем. Предлог за скраћење могу поднети председник Црне Горе, Влада или најмање 25 посланика, а одлука о скраћењу мандата доноси се већином гласова свих посланика.

Фото Скупштина ЦГ

Ова Владина одлука само је производ општег хаоса који више од годину влада на политичкој сцени Црне Горе. Победници избора 30. августа 2020. године су гурнути у ћорсокак, готово без шансе да одбране оно за шта су се изборили, а што је резултирало падом режима Мила Ђукановића.

Коалиција "Црно на бијело" са свега четири посланика у парламенту покушала је да креира нову политичку сцену Црне Горе, рушећи изборну вољу већине. То би значило да се на мала врата врати партија Мила Ђукановића која би мањинској влади дала безрезервну подршку уз сагласност савезника из Бошњачке стране, албанских коалиција, бивших сабораца из Социјалдемократа и Социјалдемократске партије.

Комите од јуче поново славе повратак свог лидера Мила Ђукановића, уз поруку "Бог се јави!"

Да у кабинету Кривокапића последњих дана није владало јединство, показале су реакције његових министара након изјаве Јакова Милатовића (министар економије) који је саопштио да би етички било да Абазовић поднесе оставку, истичући да његово мишљење деле и колеге у кабинету. Међутим, уследила је реакција шефа дипломатије Ђорђа Радуловића, "ђака" Срђе Дармановића, те министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића и Младена Бојанића (министар капиталних инвестиција) који поручују да нису сагласни са тим ставом.

Игор Дамјановић, Фото Архива Новости

Политички аналитичар Игор Дамјановић каже, за "Новости", да је најодговорнији за насталу ситуацију премијер Здравко Кривокапић, зато, како оцењује, што је претходнх годину дана потпуно игнорисао унутарполитички фактор.

- Са једне стране игнорисао је легитимне интересе партија које су изгласале његову владу, истовремено заступајући интерес фракције Дритана  Абазовића - каже Дамјановић.

- Подсећам да је управо Здравко Кривокапић предлажући Абазовића за свог потпредседника у старту погазио споразум о формирању експертске владе без политичара, склопљен на дан смрти митрополита Амфилохија. Са друге стране, премијер и његов кабинет нису радили ништа на пољу борбе против криминала и корупције, нису спровели по закону обавезан попис становништва, неопходан да би се ажурирао бирачки списак, а у мају је у последњем тренутку одустао од потписивања усаглашеног Темељног уговора са Српском православном црквом.

- Рачунао је наивно Здравко Кривокапић да ће му подршка САД и ЕУ, коју је плаћао чак и већим степеном послушности од Мила Ђукановића, обезбедити дуготрајан опстанак на власти. Стога, посебно је лицемерно када премијер Кривокапић на конференцији у уторак, изгледа збуњен зашто баш њега тако послушног Запад пушта низ воду, изјавио да се у Црној Гори поред спољног, мора узети у обзир и унутарполитички фактор - закључује Дамјановић, додајући да је Кривокапић по свој прилици од стране Запада искоришћен и употребљен да амортизује велику народну енергију и жељу за променама артикулисану на величанственим литијама. - Од литија на којима је присуствовало и до двеста хиљада људи широм Црне Горе данас је у одбрану Кривокапићеве владе у три црногорска града изашло свега неколико стотина грађана. То најбоље говори о његовом ауторитету и подршци. Својим деловањем током претходних годину дана Здравко Кривокапић је направио штету са несагледивим последицама црногорском друштву у целини, укључујући и Српску православну цркву, која је имала кључну улогу да управо он поведе на изборима победничку листу "За будућност Црне Горе".

Окупљање у Никшићу, Фото В. К.

У Подгорици, Никшићу, Беранама и Пљевљима сваке ноћи у 19 сати окупља се мали број грађана исказујући своје незадовољство поднетом иницијативом коалиције "Црно на бијело". Испред зграде паралемента у Подгорици виђени су функционери Демократске Црне Горе, Уједињене Црне Горе и Праве Црне Горе, покрета Алтернатива, како узвикују поруке на адресу Абазовића и Владимира Јоковића (СНП), да је реч о издаји народа и његове изборне воље. 

КОМИТЕ СЕЛЕ БРАТИЋКУ У БИЛЕЋУ

КОМИТЕ на друштвеним мрежама пројектују нова "ћерања" по Црној Гори.

"Е овако, за почетак да испратимо Весну Братић у Билећу, угасимо хушкачке србијанске телевизије, забранимо Шешељу доживотно улазак у Црну Гору. Онда можемо да седимо и да се договарамо око свега. Весни Братић се мора одузети држављанство по сили закона, под хитно!"

Окомили су се и на посланика Демократа др Владимира Добричанина.

"И Добричанина, великог базда, одма, депортовати на Косово."

ПОДРШКА САД

ИЗ Министарства финансија и социјалног старања саопштено је да се мр Милојко Спајић у радној посети САД састао са Габријелом Ескобаром, замеником помоћника америчког државног секретара у Бироу за европска и евроазијска питања и специјалним изаслаником за Западни Балкан. Ескобар је, како се наводи у саопштењу, поручио да САД подржавају Владу Црне Горе, све док кабинет Здравка Кривокапића буде посвећен евроатлантском путу и бескомпромисној борби против криминала и корупције.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Одговорно понашање кроз „Други поглед на кош“