ПОРУКА ИЗ БРИСЕЛА ЦРНОЈ ГОРИ: Мањинској влади неће сви аплаудирати

Novosti online

19. 01. 2022. у 20:32

ПРЕДЛОГ за стварање мањинске владе има амбиција, али је за његов успјех потребна подршка у Парламенту, каже за ТВЦГ известилац ЕП за Црну Гору Тонино Пицула.

ПОРУКА ИЗ БРИСЕЛА ЦРНОЈ ГОРИ: Мањинској влади неће сви аплаудирати

Фото: Принтсцреен

Коментаришући ставове појединих партија да би стварање нове већине значило прекрајање изборне воље грађана, Пицула каже да пракса мањинске владе постоји у демокатским системима, и да је очигледно да таквом политичком потезу неће сви аплаудирати.

Посланик Зелених Томас Вајс каже да актуелна влада није у стању да оствари резултате зато што - ДФ блокира парламент, те да је мањинска влада једина шанса у овом тренутку за напредак ка ЕУ.

Копредседавајући ПОСПА Владимир Билчик наглашава да је важно да Црна Гора што пре одблокира застој у реформама.

-Црна Гора изгубила је драгоцено време за напредак на европском путу, једногласни су европски посланици.

-Прошла година била је изгубљена година на ЕУ путу. Ниједно поглавље није затворено, дуго времена није било амбасадора у Бриселу, преговарачка структура није била установљена, много је речи, али мало поступака, казао је Билчик за ТВЦГ.

Фото АП

-Различити политички актери су тражили своје место под сунцем, одмеравали су пуно више снаге једни са другима него са проблемима који стоје пред Црном Гором, наводи Пицула.

-Нажалост, актуелна влада није у стању да испуни реформе зато што једна партија- ДФ блокира Парламент. То никада нијесам видио- да партија која је дио парламентарне већине бојкотује сопствени парламент, додаје Вајс.

За убрзање интеграција, наглашавају, потребна је политичка стабилност, а актуелни предлог о формирању мањинске владе посланици виде као одраз изузетно фрагметиране политичке сцене.

-То је пројекат који има своје амбиција, а за његов успјех важна је подршка посланика у парламенту и успјех те иницијативе ће потврдити посланици у Парламенту. Уколико добије подршку, можемо говорити да је тај предлог наишао на плодно тло, навео је Пицула.

-Свака влада која жели да напредује ка ЕУ мора да има стабилну јасну и предвидљиву подршку у парламенту. Постоје начини да се то постигне, било у садашњем саставу парламента, или са новим изборима, црногорски политичари ће одлучити, али вријеме је пресудно. Што се више одуговлачи са рјешењем то је горе за напредак на ЕУ путу, није само важно шта се дешава већ кад се дешава, оцјењује Билчик.

За Вајса мањинска влада није најсрећније рјешење, али је једино могуће у овом тренутку.

-Мислим да није 'лијеп' корак да се иде ка мањинској влади, али ради грађана и њиховог пута ка ЕУ, то видим као једину шансу, наводи он.

Извјестилац Тонино Пицула наглашава да је мањинска влада појава која је позната демократским системима, коментаришући ставове појединих владајућих партија да би формирање такве власти било прекрајање изборне воље грађана.

-Ријеч је о интерпретацијама једног политичког потеза и очигледно је да му неће сви аплаудирати, зависно од тога колико се препознају у том приједлогу, каже Пицула.

-Надам се да ће ДФ и кроз мањиску владу подржати обнављање система правде, али и реструктурирање земље, како не би била заробљена од стране неколико људи или породица. Такође, отвара простор и за учешће ДПС-а. У тој партији постоје неки случајеви корупције, криминалних активности, али то није све што смо видјели од те странке. ДПС је такође одговоран што је довео Црну Гору толико близу европском путу и развио шансе Црне Горе до те мјере да буде предводник у преговарачком процесу. У смислу европске перспективе земље постоји заједнички интерес мањина, демократских странака, зелених партија, заједно са ДПС-ом и надам се да ће ДПС подржати напредак земље ка ЕУ, наводи Вајс.

Наши саговорници оцјењују да је и поред врло високе подршке грађана чланству, у посљедње вријеме примјетна и депресија и апатичност међу њима, јер велики број није задовољан резултатима политичких опција. Зато, треба поржати сваки предлог који ће поштовати европске стандарде, али и њихове европске амбиције.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - Како је пао Мило Ђукановић?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића