БОЉИ СТАНДАРД ИЗНАД ПОЛИТИКЕ: Сектор финансија уверава раднике да не страхују за програм "Европа сад"

И. Д. С.

19. 01. 2022. у 08:38

ИАКО је за црногорске раднике нова година почела оптимистично, захваљујући повећању зарада које подразумева програм "Европа сад", и даље постоји забринутост међу запосленима колико ће се доследно примењивати закон, али и каква је судбина тог програма, посебно након што је опстанак Владе поново под великим знаком питања.

БОЉИ СТАНДАРД ИЗНАД ПОЛИТИКЕ: Сектор финансија уверава раднике да не страхују за програм Европа сад

Фото Влада ЦГ

Програм "Европа сад" у начелу би требало да свим запосленима у Црној Гори донесе бенефите у виду повећања плата које ће ићи и до 80 одсто за минималне. Међутим, у пракси, постоји реална бојазан да ће део запослених бити на неки начин закинут. Ипак, из надлежних министарстава уверавају раднике да нема разлога за бригу.

- "Европа сад" неће стати ни пред ким! Ту смо због вас и заједно са вама ћемо се изборити за бољи животни стандард у целој Црној Гори - поручио је министар фиансија Милојко Спајић, те позвао грађане да пријаве сваку нерегуларност.

Исти позив упутио је и државни секретар у ресору финасија Јанко Одовић.

- Уколико имате недоумица контактирајте нас, а ако уочите неправилности Управа за инспекцијске послове ради појачаним капацитетом и неће бити повлашћених - казао је Одовић.

Милојко Спајић, Фото gov-me

Из Уније слободних синдиката најављују да ће пратити ситуацију и на све могуће начине допринети ангажовању надлежних институција.

- Ако институције буду професионално, агилно и непристрасно радиле свој посао и ако, коначно, уведемо систем одговорности на свим нивоима, створићемо претпоставке да се кроз предложене мере на адекватан начин реши питање пуњења буџета. Када су у питању послодавци, доминантно ће сви бити у плусу, јер је укидањем доприноса за здравствено осигурање омогућено да послодавци немају никакво додатно издавање или улагање у трошкове рада. Напротив, биће у плусу за око два процента - тврде у Унији синдиката.

ОПЕРАТЕРИ

МИНИСТАРСТВО финансија јуче је објавило списак контакт особа за све упите које грађани имају поводом законских решења у оквиру економског програма "Европа сад". Истичу и да ће оператери Управе за инспекцијске послове од сада радити у две смене, те ће бити доступни сваког радног дана од седам до 20 сати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ЧОВЕК, УМЕТНИК И ПОРОДИЧНИ ПРИЈАТЕЉ: Ђоковић изразио саучешће поводом смрти Гаја Војводића