ОБРОЦИ У СМЕЋУ УМЕСТО НА СТОЛУ: Корисника народних кухиња све више, а Црна Гора не смањује бацање хране

Б. ДАБИЋ

19. 01. 2022. у 07:39

ЦРНА Гора није учинила ништа по питању смањења бацања хране, упозоравају из НВО "Банка хране Црне Горе" на чему из ове организације инсистирају читаву деценију.

ОБРОЦИ У СМЕЋУ УМЕСТО НА СТОЛУ: Корисника народних кухиња све више, а Црна Гора не смањује бацање хране

Фото А. Станковић

Док се повећава број корисника у народним кухињама, трговцима и произвођачима је јефтиније да бацају храну.

Из "Банке хране Црне Горе" наводе да се највише намирница баци у домаћинствима, али није занемарљива количина бачене хране и у трговинама, које производе на полицама држе до последњег дана истека рока трајања. Што се не прода, заврши у канти за смеће.

- Није мала количина бачене хране у ресторанима и хотелима која би могла да се донира угроженима. Када би се храна боље распоредила,односно ако би грађане, трговачка и хотелска предузећа подстакла на донације и помоћ сиромашнима, за шта могу послужити социјалне продавнице за које се Банка хране бори скоро деценију, сиромашни би имали више помоћи, а сви бисмозаједно боље штитили живитну средину. Но постоји и даље препрека у нашем систему, а то је ПДВ на донирану храну, због чега се бројни трговци и произвођачи одлучују да храну баце јер је јефтиније - наводе из "Банке хране".

Фото Б. Д.

Највише хране се баца током организације разних великих догађаја, свадби, крштења и празника.

- Велике количине хране преостане и она нереткозаврши на отпаду. Та храна би лако могла да оде сиромашнима, преко Народних кухиња, социјалних продавница и организација која брину о социјално угроженима, када би постојао закон који то регулише и фирма која би се овим послом бавила. Њен задатак био би да провериисправност вишка хране, да је запакује у адекватне посуде и проследи угроженима - кажу у "Банци хране" и истичу да нема ни неопходне инфраструктуре, посебних канти и возила потребних за сакупљање и третман тог отпада.

НЕМА ЗАКОНА

У ЦРНОЈ Гори се, према извештају Уједињених нација, највишехране баца у поређењу са државама бивше Југославије, с обзиром на број становника. Све већи број држава законски обавезује трговине и угоститељске објекте да не бацају храну, већ да је донирају онима којима је потребна. У Црној Гори не постоји овакав закон, а рециклира се свега један одсто отпада, подаци су Монстатаза 2020.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАПЕТАН БРОДА ШВЕРЦОВАО 320 КИЛОГРАМА КОКАИНА? Црногорски поморци поново ухваћени у шверцу наркотика (ВИДЕО)