ПАСОШИ У ЗАМЕНУ ЗА РАДНА МЕСТА: Програм економског држављанства продужен за годину, критеријуми строжи, а котизација већа

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

18. 01. 2022. у 07:39

ВЛАДА је крајем 2021. одлучила да за годину дана продужи програм економског држављанства, односно, издавање црногорских пасоша у замену за инвестирање у неки од развојних пројеката из области туризма, прерађивачке индустрије и пољопривреде.

ПАСОШИ У ЗАМЕНУ ЗА РАДНА МЕСТА: Програм економског држављанства продужен за годину, критеријуми строжи, а котизација већа

Фото архива

У Министарству економског развоја истичу да су критеријуми сада строжи, повећана је котизација за 100.000 евра, а укупна вредност свих планираних пројеката који би требало да се реализују захваљујући продаји пасоша је око 450 милиона евра, те у Влади очекују да отворе до 2.200 нових радних места.

У ресору на чијем челу је Јаков Милатовић наглашавају да би Програм економског држављанства требало посматрати као подршку завршетку развојних пројеката. Истичу да су критеријуми сад строжи, те да верују да ће се успешно избећи сви ризици које програм доноси.

- Од носилаца одобрених развојних пројеката се очекује достављање банкарских гаранција на први позив као додатни облик обезбеђења правовремене реализације пројеката. Та обавеза до сад је важила само за неке пројекте. Што је још важније, Влада је повећала котизацију за 100.000 евра по апликанту што ће бити искоришћено за подршку активностима новооснованог Фонда за иновације - казали су из Министарства економског развоја.

Услови из продуженог програма подразумевају да неће бити одобравања нових пројеката, док ће сви инвеститори у року од месец дана морати да доставе Влади банкарску гаранцију у вредности од 50 одсто инвестиција. Уз то, апликанти ће за држављанство, осим 100.000 евра које су до сада морали да уплате у посебан Фонд за разој неразвијених општина, од сада морати да издвоје додатно 100.000 евра и за Фонд за иновације.

Фото Приватна архива

Да је програм у претходном периоду спровођен нетранспарентно, те да је је устаљена лоша пракса доношења правно неваљаних решења надлежног министарства, већ дуже време упозоравају у НВО ЦЕГАС. У тој организацији верују да ће продужење програма лоше утицати на Црну Гору и закључују да Влада овим жели да искључиво и само привуче стране инвеститоре и да је новац једини покретач продужења оваквог начина додељивања држављанства.

Ипак, у Влади су сигурни да ће кроз транспарентну примену програма економског држављанства, у складу са најбољим стандардима и уз поштовање препорука ЕУ, успешно избећи све повезане ризике.

- Очекујемо да имплементација одлуке омогући остваривање директних прихода за буџет Црне Горе у просечном износу од неких 45.000 евра по једној пријави за држављанство уз додатних 200.000 евра који ће бити уплаћени на наменске рачуне и бити искоришћени за подршку регионалног и развоја иновационе делатности - поручују из Министарства економског развоја.

Фото gov-me

БРИСЕЛ ПРОТИВ ПРОГРАМА

НАКОН одлуке црногорске владе да продужи за годину програм економског држављанства, огласили су се и из Европске комисије. Како су поручили, жале због такве одлуке те ће пратити реализацију програма.

- Такве шеме носе могуће ризике као што су прање новца, утаја пореза, финансирање тероризма, корупција и инфилтрација организованог криминала. Комисија ће наставити да помно прати спровођење шеме све док се не укине - поручили су из ЕК.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕВЕРОВАТАН СЛУЧАЈ У ЦРНОЈ ГОРИ: Дечак од 15 година возио 200 на сат, полиција му ставила лисице