ДРИТАН ДАО БЕСУ ДПС-у: УРА нуди и Милу да им подржи мањинску Владу! Одговор до краја недеље, обавештен и Кривокапић

М.О.

17. 01. 2022. у 15:06

ЛИДЕР Грађанског покрета УРА и потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да коалиција Црно на бијело нуди стварање мањинске владе, што је, како је истакао, једно од могућих решења кризе власти.

ДРИТАН ДАО БЕСУ ДПС-у: УРА нуди и Милу да им подржи мањинску Владу! Одговор до краја недеље, обавештен и Кривокапић

Фото: Фацебоок/Демократски фронт

Председник ГП УРА је поручио да је на сињошњој партијској седници једногласно усвојен предлог од Мањинској Влади.

Одговарајући на новинарска питања, Абазовић је казао да навија да Мањинску Владу подрже и ДПС и ДФ.

“Ја сам то већ нудио ДФ-у. Било би идеално да овај концепт подрже и ДПС и ДФ, међутим, колико је реално, не знамо.”, казао је Абазовић

Ако се он буде питао, како је рекао, у новој влади било би места за неке министре из актуелне владе.

"Наш концепт је јасан - хоћемо мањинску владу, да је подржи може свако, али да уђе нисам сигуран", нагласио је Абазовић.

До краја недеље ће се знати да ли идеја има подршку.

"Мислим да ће до краја седмице рећи сви јасни став, на основу чега цемо закључити да ли идеја има подршку", рекао је Абазовић.

Могуће опције

Абазовић је, одговарајући на питање новинара, рекао да нема ништа ни против Демократа ни Демоса.

"Што се тиче опозиције, ту је мало ситуација другачија, не могу сад да нацртам како би та влада изгледала", рекао је он.

Што се нас тиче нека влада функционише до 2024.

"Ако нико нема свој предлог, а не жели да подржи мањинску владу, што се нас тиче нека влада функционише до 2024. године", поручио је Абазовић.

ДПС се не враћа

Абазовић је поновио и да се ДПС неће вратити на власт, те да је циљ овог њиховог предлога да се одблокира пут ка Европској унији, јер међународни партнери траже стабилност, коју би требало да постигну унутрашње снаге у земљи.

"Сада смо дошли у ситуацију да када треба да одблокирамо европски пут, изаберемо врховног државног тужиоца, стварамо правну државу, ми не знамо да ли имамо 41 посланика, а камоли више", истакао је.

Тврди и да страни партнери нити стварају, нити руше Владу Црне Горе.

Обавештен и Кривокапић, односи коректни

Нису, каже Абазовић, размишљали о премијеру мањинске владе, јер је прво неопходно да добију подршку за тај предлог.

О свему је обавестио јутрос и премијера Здравка Кривокапића, наводећи да настављају да имају коректне односе. Не осећа, како је рекао, да има неку посебну моралну обавезу према било коме.

Абазовић је на конференцији коалиције Црно на бијело саопштио и да је Влада Црне Горе на челу са Здравком Кривокапићем урадила и неке добре ствари, подсећајући да је УРА максимално подржавала извршну власт и били најјачи стуб на који се влада ослања.

Налазе решење

Абазовић сматра да нуде модел за који сматрају да је могуће решење.

"Ми нудимо да ми створимо мањинску владу, да је подрже сви, понуђена ће бити 81 посланику у парламенту, са жељом да консензус буде што шири и да буде на нивоу најмање 49 посланика", рекао је он.

Циљ овог предлога је, каже, да се одблокира пут ка Европској унији.

"Ако неко има решење које је одрживо, ту смо да га чујемо", рекао је Абазовић, наводећи да је њихов концепт јасан.

Навијам да нас подржи и ДПС

Истиче и да избори остају као отворена опција, те да се мандат врати грађанима. Ако своје идеје не могу остварити из власти, како је рекао, није проблем ни да оду и за њих се боре из опозиције.

Било би сјајно да нас подрже ДПС и ДФ, али...

Говорећи о томе ко може, а ко не у мањинску владу, Абазовић је рекао да би приоритет имали потписници Меморандума: "Логично је да за ДПС и ДФ не би било места у мањинској влади", рекао је он.

"Навијам да нас подрже ДПС и ДФ. То сам и тражио од ДФ-а. Било би феноменално да нас подрже ДПС и ДФ", рекао је Абазовић, наводећи да није сигуран да је то реално.

Рекао је и да нема ништа против Демократа и Демоса по питању учешћа у мањинској влади: "Скуп партија центра би било добро да пронађе минимални заједнички језик".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕНАМА ЗАКОНА УШТЕДА 15 ЦЕНТИ: Кориговани ценовници у радњама, ево колико су просечно појефтинили брашно и зејтин