УГРОЗИО ЦРНУ ГОРУ ЈЕР ЈЕ – ПРАВОСЛАВАЦ: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори о нападима на Николу Маројевића

В. К.

17. 01. 2022. у 00:56

МАТИЦА српска – Друштво чланова у Црној Гори огласила се поводом напада на Николу Маројевића.

УГРОЗИО ЦРНУ ГОРУ ЈЕР ЈЕ – ПРАВОСЛАВАЦ: Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори о нападима на Николу Маројевића

Фото: В. К.

- Као једна од најстаријих институција српске културе, чији је први члан из Црне Горе био Петар Други Петровић Његош, Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори овим путем упозорава јавност и надлежне институције на све опаснију тенденцију нормализовања говора мржње, жигосања и обесправљивања црногорских грађана српске националне припадности, а чија је најновија „легитимна“ мета др Никола Маројевић. Да је др Маројевић члан разних ложа и клубова, да носи белу кецељу уместо црне ризе, да није доктор наука него мајстор неког заната, да је непочинствима доказао свој „партиотизам“ према непрежаљеној (пар)титократији, то би му била довољна пре­порука за било које јавно именовање – поручују из Друштва.

Како се наводи, „Овако, ангажовање др Маројевића у Управном одбору државног универзитета изазвало је очекиван из­лив беса код будних чувара „аријевске“ чистоте црногорских инсти­туција.”

- Како је недавно заплењена редовна пошиљка деведе­сет­пето­процен­т­ног кокаина, прави еталон те новоцрногорске аријевске чистоте, јасно је заш­то сви они, деценијама кљукани из црних фондова, дижу неподношљиву ларму само ка­да су припадници српске националности и православне вероисповести анте портас институција државе чији би равноправни грађани требало да буду, са правом да бирају и да буду бирани, ма­кар по уставној дефиницији. Наравно, дуго пребивање у анаеробним усло­ви­ма мрачних партијских сутерена сужава перцепцију до неспособности пре­по­знавања општеважећих правних норми и лишености елементарних људских об­зира – саопштавају из Друштва.

- Зато смо слободни да питамо: шта је са остатком црногорског друш­тва? Докле ће још сви који се баве теологијом бити таргетирани и дискриминисани од оних који се крију иза свог лажног грађанског профила? Да ли је колега Маројевић угрозио грађански концепт Црне Горе више тиме што је Србин или православац? Или обоје уједно? Зар Срби и православци нису грађани Црне Горе?

У саопштењу се наводи да „Оно што очекујемо од институција система и организација које се баве људским правима, али и академске заједнице и интелектуалаца, јесте да макар јавном осудом најновије хајке против човека који је свој заиста ничим непримереним натруњен живот посветио књизи и науци, часно служећи Богу и људима, дају свој допринос формирању здраве друштвене климе и култивисању нашег заједничког друштвеног простора, пре него што њим потпуно овладају незнање, шовинистички простаклук, мржња и насиље.”

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВЕЛИКИ ЧОВЕК, УМЕТНИК И ПОРОДИЧНИ ПРИЈАТЕЉ: Ђоковић изразио саучешће поводом смрти Гаја Војводића