МОГУЋЕ СУ СВЕ КОМБИНАЦИЈЕ САМО БЕЗ ДПС: Демократски фронт подржаће иницијативу за изгласавање неповерења актуелној влади

В. КАДИЋ

17. 01. 2022. у 08:38

ДЕМОКРАТСКИ фронт подржаће иницијативу за изгласавање неповерења Влади Здравка Кривокапића под условом да претходно буде потписан коалициони споразум, којим би се договорило формирање нове владе од представника парламентарне већине и мањинских партија.

МОГУЋЕ СУ СВЕ КОМБИНАЦИЈЕ САМО БЕЗ ДПС: Демократски фронт подржаће иницијативу за изгласавање неповерења актуелној влади

Фото: Влада Црне Горе

Ово је саопштио Милан Кнежевић, један од лидера овог политичког савеза, подсетивши да у актуелној скупштинској већини постоје неке идеје да треба покренути иницијативу о изгласавању неповерења Влади Црне Горе.

- ДФ је спреман да буде део те иницијативе унутар парламентарне већине. У заблуди су они који мисле да ће ДФ рушити Кривокапићеву владу да би касније делови парламентарне већине направили мањинску владу или неку неформалну коалицију са Демократском партијом социјалиста.

Да је ова прича, ипак, још далеко, показује реакција Горана Даниловића, председника Уједињене Црне Горе, чланице парламентарне већине.

- Нећемо учествовати у малтретирању победничке већине од 30. августа 2020. Нећемо се играти политике и правити циркус, а нећемо ни допустити да се, макар без наше јавне осуде и отпора, а толико можемо, праве погубне комбинације око рушења постојеће Владе и изгласавања нове уз помоћ ДПС-а. Нећемо на мобу губитницима - поручио је Даниловић.

Међутим, тако не мисле у Социјалистичкој народној партији.

- Уколико премијер Здравко Кривокапић неће да тестира поверење у Скупштини, посланици парламентарне већине би требало да поднесу тај предлог, а ако Влада добије поверење требало би је пустити да ради до краја мандата. Круцијално је да се постави питање поверења Влади. Уколико добије поверење требало би је пустити да ради до краја мандата. У супротном посланици парламентарне већине, плус мањинске партије требало би да формирају нову владу и прекину ову агонију која траје месецима - сматрају у странци председника Владимира Јоковића.

Да иницијатива о провери поверења Влади води ка пакту са ДПС, мишљења су у Демократској Црној Гори. Упозоравају да ранији преговори о обарању владе нису уродили плодом, па сада преговарачи траже "прикривене моделе за обарање владе, а потом формирање парламентарне већине са ДПС".

- Да за иницијативу гласају део парламентарне већине, део опозиције (коалициони партнери ДПС-а) и неки позајмљени чланови посланичког клуба ДПС-а, како би на крају испало да са ДОС-ом није срушена Влада, те да их на крају чека награда за прекомпозицију власти - навео је Данило Шарановић, посланик Демократа.

МОГУЋЕ ТРИ ОПЦИЈЕ

ВЛАДИМИР Билчик, председавајући парламентарним Одбором за стабилизацију и придруживање и известилац Европског парламента поручио је да је за напредак Црне Горе ка Европској унији кључно да земља има стабилну владу са јасном већином у парламенту, што у овом тренутку није случај.

- Влада и парламент постоје, али они не функционишу, а решење за овај проблем у рукама је политичара у Црној Гори. Једна опција је да се осигурате јасну већину у парламенту, а то се у овом тренутку чини веома проблематичним. Можете да распустуте парламент и распишете нове изборе, али доста политичких снага у Влади не жели то да уради или можете да покушате да видите како да реконструишете Владу - поручио је Билчик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу