ДА БУДЕ МЕСТА И ЗА СТАРИЈЕ ОД 27 ГОДИНА: Планирана доградња херцегновског Дневног центра за особе са сметњама у развоју

В. В.

04. 01. 2022. у 22:09

БУЏЕТОМ општине Херцег Нови, за доградњу Дневног центра за децу са сметњама и тешкоћама у развоју планирано је 70, а из државног буџета опредељено је 200 хиљада евра.

ДА БУДЕ МЕСТА И ЗА СТАРИЈЕ ОД 27 ГОДИНА: Планирана доградња херцегновског Дневног центра за особе са сметњама у развоју

В. В.

Тако би иницијатива да особе старије од 27 година са сметњама и тешкоћама у развоју имају у центру организован боравак ускоро требало да буде реализована. Потпредседница херцегновске општине Весна Самарџић информише да је захтев за УТ услове доградње објекта од око 100 квадрата већ издат, а почетак пројектовања биће током овог месеца.

-План је да током године објекат Дневног центра буде дограђен и на тај начин ћемо моћи да заокружимо и комплетну процедуру око трансформације ове установе, у дневни боравак за старије од 27 година - објаснила је Самарџић.

Директорка Дневног центра Драгица Косић рекла је да је задовољна динамиком решавања проблема за кориснике старије од 27 година.

- Желим да захвалим свима који су разумели потребу корисника 27+ за наставком коришћења наших услуга, посланицима Скупштине Црне Горе, који су дали амандмане да се промени закон што се тиче смештаја за старије кориснике као и партиципације родитеља, што је веома битно - објаснила је Косић.

Нове просторије за кориснике старије од 27 година биле би надограђене уз постојећи Дневни центар који је ове године отворен у Суторини.

На конференцији за новинаре пред Нову годину саопштено је између осталог да је ова установа кроз пројекат "Побољшање квалитета услуга које се пружају деци са сметњама и тешкоћама у развоју кроз увођење нових услуга обуке и саветовања за децу, родитеље и запослене" успела да набави минибус, реализује обуке за запослене, уведу услуге саветовања. Директорица Косић подсетила је да је реализација пројекта који су финансирали ЕУ и Влада Црне Горе почела у јануарау прошле године а добијено је око 79 хиљада евра.

- Кад смо кренули били смо у страху јер је била корона и нисмо радили, али дошли смо до краја и врло успешно завршили све пројектом планиране активности. Имали смо подршку Општине Херцег Нови и Канцеларије за међународну сарадњу који су заједно са нама писали овај пројекат. Председник Скупштине Иван Отовић лично нам је помогао да направимо буџет и ставке и кренула је реализација - подсетила је Косић. - Сви запослени одрадили су и две обуке на Жабљаку. Једна се односила на рад са породицама, а друга на рад са особама са аутизмом и комбинованим сметњама. Омогућили смо и колегама из Црне Горе да бесплатно кроз овај пројекат пошаљу своје запослене и са нама су биле колеге из Никшића, Подгорице, Даниловграда и Пљеваља. Дневни центар има две лиценце једна је дневног боравка, а друга услуге саветовања која подразумева тим спољњих стручњака, учешће психијатра, дефектолога, психолога.

Председник Херцег новог Стеван Катић оценио је да су набавком возила, едукацијом запослених и саветовањем корисника и родитеља оснажени капацитети установе и олакшано свакодневно функционисање. Катић је нагласио и да у 2022. годину улазе одлучни да наставе да унапређују услове рада ове установе, а приоритет је обезбеђивање услова за бораван корисника старијих од 27 година.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КОЛУБАРСКИ МАНЕВАР 1914: Како је пензионер постао војвода - рискантан потез Мишића којим је надмудрио аустроугарску војску