ЂУКАНОВИЋ ПРИСВАЈА СРПСКУ СВЕТИЊУ: Не престаје са нападима на цркву, привиђа му се "србизација" Црне Горе

В.К.

22. 12. 2021. у 18:47

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић гостујући на ХРТ-у говорио је о одлуци Управе за катастар и државну имовину да Цетињски манастир упише као власништво Митрополије црногорско приморске.

ЂУКАНОВИЋ ПРИСВАЈА СРПСКУ СВЕТИЊУ: Не престаје са нападима на цркву, привиђа му се србизација Црне Горе

Фото Танјуг

Ђукановић је навео "да је то још један покушај узурпације црногорског културно-историјског и сакралног наслеђа, с јасним политичким циљем – да се изврши србизација Црне Горе, и да се покаже да Црна Гора нема ни свој државни, ни свој културни, ни свој национални и верски идентитет и да је самим тиме бесмислено постојање још једне српске државе".

- То је наравно политичка интенција идеолога и промотера великосрпског национализма, и у Црној Гори и у региону.То је већ дубоко зона кривично - правне одговорности, јер говоримо о покушају бесправне узурпације нечега што је изузетно важно, историјско и државно добро Црне Горе. Немогуће је говорити о томе да је финансирање Цетињског манастира било од стране српске цркве или државе Србије. То је имовина државе Црне Горе која је остала таквом и после 1920. године, након што је укинута држава Црна Гора, а формирана Српска православна црква. И све је то трајало до посљедњих година, када креће узурпација тог сакралног насљеђа Црне Горе и све се завршава овим - рекао је Ђукановић додајући да је верује у правни поредак Црне Горе, те да ће се лако доказати да је то имовина црногорске престонице.

- А исто тако верујем да ће правни систем Црне Горе у блиској будућности смоћи снаге да кривично - правно процесуира узурпаторе.

Ђукановић се осврнуо и на попис и рекао  "да је јасно да се жели фалсификовати попис становништва у Црној Гори", да се "жели политикантски злоупотребити" и да се "жели доказати да су наводно Срби у Црној Гори угрожени, због чега им је потребна подршка државе Србије".

- Како стоје чињенице, казаћу вам: 1981.године у Србији је живело 147.000 Црногораца, 2011. године у Србији живи 38.000 Црногораца. Дакле, отприлике 110.000 мање него 30 година раније. Када су у питању Срби у Црној Гори, 1981. године је у Црној Гори живело 9,3 одсто Срба. Тридесет година, касније, 2011., живи 28,7 одсто Срба. Дакле толико о асимилацији представника српског народа у Црној Гори. И толико о могућностима очувања црногорског националног и културног идентитета Црногораца који живе у Србији - навео је Ђукановић, додајући да се "великосрпски национализам суштински никада није помирио са црногорском независношћу".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

НЕКАДАШЊИ фудбалер Раде Богдановић ових дана је привукао пажњу јавности коментарима на дешавања на Светском првенству у фудбалу у Катару, у оквиру специјалног програма на РТС-у. Нарочито је прашину подигло његов увредљив коментар на рачун жена фудбалера, а неки сматрају да је изостала адекватна реакција и водитеља, посебно водитељке Драгане Косјерине.

02. 12. 2022. у 08:47

Коментари (3)

УЖИВО, СРБИЈА - ШВАЈЦАРСКА: Пикси одабрао тим за меч одлуке - и то какав! Ево шта то значи