ДА ОБЕШТЕТЕ ГРАЂАНЕ: Апел пљеваљских Демократа локалној власти

М. Д.

08. 12. 2021. у 23:20

ПОТПРЕДСЕДНИК Општинског одбора Демократа Пљевља, Бојан Крвавац апеловао је на власт у овом граду да изнађе начина да обештети грађане који су годинама уплаћивали средства Агенцији за стамбено пословни фонд, за одржавање сопствених стамбених објеката.

ДА ОБЕШТЕТЕ ГРАЂАНЕ: Апел пљеваљских Демократа локалној власти

М.Дробњак

Привредни суд прогласио је банкрот у Агенцији за стамбено-пословни фонд, средином новембра прошле године.

- Како је актуелна прича око Буџета за 2021., овим путем позивам представнике актуелне власти у Пљевљима да предвиде  буџетску позицију којом би се у неколико годишњих транши, рецимо на четири године по сто хиљада евра, обештетили грађани којима су на овај начин супротно праву и правди отуђена средства планирана за одржавање њихових стамбених јединица - казао је Крвавац истичући да средства која би се вратила на овај начин би морала бити наменски искоришћена.

-Такође, на тај начин би станари поменутих објеката могли самоиницијативно да изводе ургентне грађевинске радове на својим објектима, а не да чекају у најмању руку чудан распоред приоритета извођења радова на стамбеним зградама у нашем граду-казао је Крвавац, наглашавајући да ће у супротном грађани сигурно задовољење правде тражити код надлежног Суда, како би се исправила начињена неправда, а грађани били обештећени на правичан начин.

-Ако представници Општине сматрају да не постоји правни основ за одговорност локалне самоуправе као оснивача, свакако да морални основ за исправљање ове ситуације мора постајати, јер су представници оснивача били чланови Одбора директора у поменутом предузећу, па  су из тог разлога у локалној самоуправи морали бити упознати са ситуацијом, што додатно повећава одговорност представника актуелне локалне администрације - каже Крвавац додајући да увођењем поступка стечаја у Агенцију за стамбено пословни фонд али и покретањем стечајног поступка у Атлас банци, грађани Пљеваља који станују у стамбеним зградама су остали оштећени за неких 400 хиљада евра, које су годинама мукотрпно уплаћивали на рачун Агенције на име одржавања зграда.

Крвавац напомиње да су преузимањем локалне власти 2014, представници  ДПСа и њихових коалиционих партнера затекли Агенцију за стамбено пословни фонд са дугом од неких стотињак хиљада евра, док су је у стечај неколико година касније послали са милионским дуговањима.

-Лошим управљањем, небригом о запосленима, захваљујући недостатку воље, хтијења и менаџерских способности, актуелна ДПС локална самоуправа је успела да за последњих седам година уништи више од половине локалних предузећа, а другу половину да доведе на просјачки штап. Комуналне услуге прошле кроз драматичан и мучан процес, отпуштена је половина радне снаге, док је Агенција за стамбено пословни фонд у потпуности ликвидирана, а запослени су послати на Биро за запошљавање - закључио је Крвавац.

                                                

ТУЖБА

Око 40 управника зграда поднело је тужбу против Општине Пљевља за накнаду штете због новца који им је Агенција за стамбено-пословни фонд остала дужна. Након што је Привредни суд прогласио банкрот у Агенцији за стамбено-пословни фонд, средином новембра прошле године. Дуг према стамбеним зградама, запосленима, Пореској управи и добављачима износио је 1.130.088 евра, а целокупна имовина, по процени судског вештака машинске струке Бранка Лучића, процењена је на 9.370 евра.

Агенција је зградама за стамбено одржавање остала дужна око 405.000 евра, од чега је у Атлас банци остало заробљено око 114.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДОНАЦИЈЕ ДОНЕЛЕ МЕДАЉЕ: Специјално државно тужилаштво ЦГ почело да испитује трансфере бившег министра одбране