НЕЗАДОВОЉНИ НЕКАДАШЊИ РАДНИЦИ УНИВЕРЗАЛ МОНТЕА: Потражују новац за ноћни и рад за празнике

В. В.

07. 12. 2021. у 22:03

ПЕТОРИЦА некадашњих радника компаније Универзал Монте, који су били запослени на наплатној рампи на граничном прелазу на Ситници, сматрају да им је фирма остала дужна део новца за ноћни рад и празничне дане задужи временски период.

НЕЗАДОВОЉНИ НЕКАДАШЊИ РАДНИЦИ УНИВЕРЗАЛ МОНТЕА: Потражују новац за ноћни и рад за празнике

Фото В. Вујновић

Спор су желели да реше мирним путем, али друга страна није била заинтересована. У ситуацији су да касне и за вођење судског спора јер ће фирма бити угашена у фебруару наредне године. У Универзал Монтеу кажу да радници током разговора о престанку рада и касније нису помињали ова потраживања.

Здравко Томашевић,је на наплатној рампи радио 13 година, од фирме је добио део новца али не и сва потраживања из радног односа.

-Обратили смо се адвокату и речено нам је да имамо сва права али да се фирма гаси па се не можемо наплатити. Огорчени смо. Радили смо поштено и одговорно. Спорна су дуговања за ноћни и рад током празника, током 13 година. По неким проценама 40 одсто иде на ноћни рад плус верски празници, што је око пет, шест хиљада евра.

Слична је прича и Милана Вујовића који потврђује да су добили отпремнине од две до три хиљаде евра али су у разговору са адвокатима сазнали да је тај износ требало да буде већи.

Тада су хтели да се договоре, што је и предвиђено медијацијом пред почетак судског спора.

-Кад смо престали да радимо чекали смо да видимо шта ће фирма да нам понуди и они су нама дали неки део, а много више су обећавали. Фирма неће споразум а гаси се у фебруару. Нама остаје мало времена да било шта учинимо. Нису испали фер. Назирало се да ће бити договора, али они су ствари пролонгирали да би добили на времену и дошли смо пред свршен чин. Наша бивша фирма је била домаћинска, није никоме остала дужна, ако ће нас оштетити, нека им служи на част, казао је Вујовић.

Директор фирме Универзал монте Ђорђе Влаовић истиче да су упознати да део запослених, сматра да су финансијски оштећени иако те своје захтеве нису помињали током разговора о престанку рада и касније током спровођења поступка за престанак рада.

-Као последица тога, са радницима смо се разишли пријатељски и то смо и записнички констатовали. Без обзира на то, наравно да нам је жао после дугогодишње сарадње, због овакве ситуације. У свему овоме, треба имати у виду да је радницима престао радни однос зато што је тако морало. Компанија је остала без своје делатности предајом пута на управљање другоме, а не зато што смо ми због профита или не знам чега другог, тако одлучили, казао је Влаовић.

Раскид споразума о изградњи, функционисању и трансферу пута Мељине-Петијевићи потписан је 7. маја ове године, након чега је укинуто плаћање путарине на том путном правцу.

Из Министарства финансија и социјалног старања рекли су да је споразумом предвиђено да то Министарство инвеститору исплати накнаду у износу од четири милиона евра, најкасније до 31. јануара 2022. године, док је обавеза инвеститора да о свом трошку заврши започету санацију пута, што је и урађено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)