УСПЕЛИ УПРКОС ПРАЗНОЈ КАСИ: Представљени резултати једногодишњег рада Владе, пљуште обећања

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

08. 12. 2021. у 07:39

АКТУЕЛНА Влада једна је од најуспешнијих у историји, чине је поштени људи, урађено је много за укупни бољитак државе, али се у наредном периоду очекује "оно најбоље", поручили су премијер и министри током презентације резултата прве године рада.

УСПЕЛИ УПРКОС ПРАЗНОЈ КАСИ: Представљени резултати једногодишњег рада Владе, пљуште обећања

Кривокапић са министрима након формирања Владе прошле године, Фото гов.ме

Сви чланови Владе сложни су да је затечено стање незавидно, као и да се, упркос великим изазовима, резултати рада већ виде.

Премијер Здравко Кривокапић истакао је да је тренутна Влада једна од најуспешнијих у црногорској историји, а да се упркос опструкцијама, заробљеној држави и празној каси кренуло ка бољитку.

- Нема више прогоњених, нема прогона новинара, грађана, свештенства, десила се слобода. Скуп знања и умећа резултирао је домаћинским управљањем. Нудимо програме за бољитак Црне Горе због тога смо непријатељи свим политичарима. Порука ове владе је јасна, паметно, издржљиво за бољитак Црне Горе - поручио је премијер и нагласио да повратка на старо неће бити, те да очекује да ће тужилаштво и судство "да се покрене из мочваре у коју их је неко увалио".

Фото Д. Миловановић

Министар економског развоја Јаков Милатовић казао је да је економија пре само годину била у драматичном стању и подсетио да су на почетку мандата са два пакета подржали грађане, нарочито рањиве категорије, пензионере, незапослене, али и банкарски и туристички сектор, те да је сада у фокусу подршка грађанима и привреди.

Министарка просвете, науке, културе и спорта Весна Братић навела је да су побољшали положај запослених и да у том ресору није било реваншизма, али и да је извршена деполитизација спорта.

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић казао је да истраживања показују да је његов ресор успео да повећа поверење грађана у полицију, а да су у томе успели захваљујући томе што раде на деполитизацији тог органа. Најавио је јачу борбу против организованог криминала, шверца цигарета и против разних облика насиља.

Министар екологије, просторног планирања и урбанизма Ратко Митровић навео је да су увећали подручје заштићеног простора за преко 3.000 квадрата, те да се радило на јачању свести о важности очувања природне средине и значају екологије.

Први човек ресора пољопривреде Александар Стијовић тврди да су јачали привредну производњу, упркос свим потешкоћама, повећали субвенције, да испуњавају обавезе из европске агенде, али и да су реализовали у потпуности агробуџет. Додао је и да ревидирају уговоре који су били штетни и који су ишли наруку концесионару и најавио отварање пет фабрика.

Министарка јавне управе и дигиталног друштва Тамара Срзентић казала је да су покренули многе пројекте и стратегије које ће грађанима помоћи и олакшати живот, а да је крајњи циљ дигитално друштво без факса, без печата, без редова.

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић, казао је да је Европска комисија похвалила спољну политику Црне Горе, као и да је дипломатија имала улогу и у здравственој заштити грађана.

Ресор капиталних инвестиција остварио је значајне уштеде. Основана је национална авио-

-компанија, а започето је бушење у потрази за нафтом, поручио је министар Младен Бојанић. Истакао је и да су зауставили давање концесија на мале хидроцентрале, а навео је и наставак борбе против корупције.

ПОШТЕЊЕ

ПРЕМА оцени вицепремијера Дритана Абазовића, актуелну Владу чине поштени људи који су за само годину урадили много, а у наредном периоду ће још више, па "најбоље тек долази". Оценио је и да је значајан помак постигнут на пољу борбе против корупције и криминала.

ЛЕКОВИ ЋЕ БИТИ ЈЕФТИНИЈИ

КАДА је реч о резултатима у ресору здравља, министарка Јелена Боровинић Бојовић истакла је да су за годину набавили више од 1,3 милиона вакцина, да је обезбеђено преко 20 милиона донација за Клинички центар, недавно је уведен програм "Брже до лекара".

Поручила је да се тренутно ради на смањењу цена лекова, а да је капитални буџет за здравство за наредну годину већи, те да се по први пут значајно повећавају плате здравственим радницима.

СПАСЛИ ДРЖАВУ ОД БАНКРОТА

МИНИСТАР финансија и социјалног старања Милојко Спајић истакао је да су државу спасли од банкрота и постигли највећи раст у Европи. Подсетио је да је враћено 300 милиона евра старих дугова, направљен програмски буџет, направљена уштеда од 25 милиона евра, захваљујући ангажману са четири америчке и европске банке, као и да су обезбеђени бесплатни уџбеници за основце и дечји додатак.

- Желимо да повећамо примања грађана и да запослимо незапослене. "Европа сад" ће то омогућити - истакао је Спајић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)