МИЛО И ЗДРАВКО У ПРОБЛЕМУ: Председник и премијер највећи губитници избора одржаних у три црногорске општине

В. К. - М. С.

08. 12. 2021. у 08:38

АКО је судити по резултатима локалних избора у Мојковцу, Цетињу и Петњици највећи губитници су председник Црне Горе и лидр ДПС-а Мило Ђукановић и премијер Здравко Кривокапић.

МИЛО И ЗДРАВКО У ПРОБЛЕМУ: Председник и премијер највећи губитници избора одржаних у три црногорске општине

Фото Влада ЦГ/С. М.

Првом се осуло бирачко тело у све три општине, док други кроз листу "Не дамо Мојковац" и два освојена мандата такође није славно прошао.

Политички аналитичар Бошко Вукићевић и некадашњи саветник актуелног председника Владе сматра да су након ових избора Мило и Здравко - делегитимисани!

- Кривокапић је освојио свега шест одсто гласова. Не може се са толиким поверењем бити премијер имајући у виду да политичка ситуација у Мојковцу прилично прецизно одсликава ону на државном нивоу, каже Вукићевић, истичући да је општи утисак са избора у три општине - суноврат ДПС-а.

- У свакој од три општине су назадовали. И то је изузетно значајан податак јер, имајући у виду веома лоше резултате извршне власти у претходних годину дана у процесу демонтаже накарадног система није дошло до консолидације ДПС-а. Напротив! Данас можемо слободно рећи да је ДПС прошлост.

Недоумица је остало Цетиње, јер по мишљењу лидера Демократске Црне Горе Алексе Бечића, и у престоници могло би се десити да ДПС остане "кратких рукава".

- Четири листе које су биле опозиција освојиле су убедљиву већину - 18 одборничких мандата. Ради се о Демократама, Грађанском покрету УРА, Старој гарди и Социјалдемократској партији. Одговор Цетињана био је потпуно јасан. ДПС је доживео велики пад у том граду. Ако се сви буду држали онога што су четири године заступали у Парламенту, а то је да је Цетињу потребна промена, лако ће испоштовати вољу грађана, категоричан је Бечић. - Они су дали снагу да опозиција буде нова власт у престоници и не видим разлога да тако не буде.

Избори у три црногорске општине одржали су се под тензијама око опстанка актуелне Владе Црне Горе. И владајућа већина, али и опозиција, сматрају да су у извршној власт промене преко потребне.

Из Грађанске иницијативе "21. мај" поручили су јуче да ће формирање власти у Цетињу и Петњици додатно показати у којој мери су државотворне странке спремне да националне интересе ставе изнад партијских.

ДАМЈАНОВИЋ: ИНЕРТНОСТ ВЛАДЕ

ДА је влада била активнија и одговорнија према очекивањима грађана Црне Горе процес распада организоване криминалне групе ДПС био би већ завршен, сматра политички аналитичар Игор Дамјановић. - Жалосно је да у трећој деценији 21. века небулозе о угрожености државе од великосрпске хегемоније и петпарачке хорор приче о повампирењу духа краља Александра Карађорђевића, имају приоритет у односу на животне и егзистенцијалне проблеме.

ПОЗИВ

БРЗО ћу позвати партије победнике на изборима ради договора о формирању власти, при чему је најбитније испоштовати изборну вољу грађана. Грађани Мојковца су гласањем јасно ставили до знања ко за њих представља нову власт, и на нама је да само испоштујемо њихову вољу и да је на демократским принципима што пре формирамо, каже носилац листе победничке коалиције "За будућност Мојковца - ДФ-СНП" Веско Делић, кога је лидер ДФ Андрија Мандић најавио као новог председника Општине Мојковац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)