ВОДА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ И КУВАЊЕ: Очишћено језеро у Отиловићима, али Пљевљаци још на мукама

М. Д.

07. 12. 2021. у 06:34

СЛУЖБА заштите и спасавања Општине Пљевља у сарадњи са фирмом "Хемосан", користећи њихову опрему и инструкције, спровела је чишћење масне мрље на вештачкој акумулацији Отиловићи.

ВОДА НИЈЕ ЗА ПИЋЕ И КУВАЊЕ: Очишћено језеро у Отиловићима, али Пљевљаци још на мукама

Фото Facebook / дневна доза Пљеваља

Након чишћења језера поново је укључен довод воде са акумулације Отиловићи на водоводно постројење "Плијеш" али вода и даље није за пиће и потребно је обављати свакодневно узорковање воде.

Иако је саопштено да је Отиловићко језеро очишћено из ДОО "Водовод" из Института за јавно здравље упозорили су да вода није за пиће ни за припрему хране, већ само за техничке потребе, превасходно због опрезности. Институт за јавно здравље свакодневно узоркује воду како би испитао њен квалитет.

Подсећања ради, део града снабдева се водом из вештачког језера у Отиловићима које је превасходно изграђено за потребе Термоелектране Пљевља.

Горан Чавић, командир Службе заштите и спасавања, казао је да је претпоставка да се радило о неком од нафтних деривата и то мањој количини на самој површини воде.

- Користећи опрему одрадили смо добар посао, јер мрље након извршеног посла није било.

Фото Пљеваљски портал

Иако се није радило о већој количини, били смо у обавези да предузмемо све прописане мере да би се и то уклонило. Такође, уз помоћ рибочувара из Риболовног клуба "Липљен", извршили смо чишћење ивице бране и уклонили 12 буради из ранијег периода - казао је Чавић.

Он је замолио све грађане да поведу рачуна о одлагању овакве врсте отпада који у крајњем случају заврши у водотоцима.

СВЕ КРЕНУЛО ИЗ БУРЕТА

ПРОШЛОГ четвртка по подне, на површини језера у близини бране појавила се мрља, која подсећа на нафтну или мрљу од уља. Течност се излила из једног бурета са дрвеног сплава који је плутао језером.

Из предузећа "Водовод" тада је саопштено да због тога вода није за пиће, а да је доток воде са акумулације Отиловићи до постројења "Плијеш" одмах заустављен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)