КАТОЛИЦИ НЕЋЕ КОВИД-ПОТВРДЕ: Представници верских заједница о новим мерама за сузбијање вируса корона

В. КАДИЋ

07. 12. 2021. у 08:38

БАРСКА надбискупија и которска бискупија неће тражити ковид-потврду као услов за улазак у верске објекте, што је прописано новим мерама за борбу против вируса корона.

КАТОЛИЦИ НЕЋЕ КОВИД-ПОТВРДЕ: Представници верских заједница о новим мерама за сузбијање вируса корона

Фото Которска бискупија

Барски надбискуп Рок Ђенљешај и которски бискуп Иван Штироња саопштили су да их је изненадила одлука здравствених власти без претходних консултација са црквеним поглаварима јер "дубоко задиру у верску слободу и саму добробит верника који својим одговорним приступом борби за здравље дају и свој допринос ношењем маске и вакцинацијом".

Мерама за сузбијање вируса верске заједнице дужне су да обреде организују уз обезбеђивање најмање четири метра квадратна простора по особи. Онемогућава се улазак верницима у верски објекат без једног од доказа из националне дигиталне ковид-потврде и то да су потпуно вакцинисани, негативног резултата PCR теста који је издат од овлашћење лабораторије и није старији од 72 сата, или негативног резултата брзог антигенског теста који није старији од 48 часова.

Из барске надбискупије и которске бискупије поручују да их "збуњују и понижавају ставови који би хтели да се верски делатници претворе у инспекторе и полицајце, када је у питању придржавање и спровођење донесених мера".

- Католичка црква у Црној Гори је од самих почетака пандемије, да би заштитила здравље верника који похађају цркве, самостално примењивала мере за сузбијање коронавируса, какве су биле на снази у другим земљама. Захвални смо Богу јер ниједна католичка црква у Црној Гори није била жариште заразе нити ширења вируса корона - наводи се у саопштењу.

У мерама надлежних апострофира се да су верске заједнице обавезне да одреде једно или више лица која ће вршити контролу приликом одржавања верских обреда. Те особе ће контролисати да ли верници приликом уласка и боравка у верским објектима носе заштитне маске и поштују меру минималне физичке дистанце.

ОТВОРИТИ ОСТРОШКА ВРАТА

Митрополит Јоаникије поводом најнових епидемиолошких мера казао је да морамо држати врата манастира Острога и ћивот Светог Василије све време отвореним "да би сви они и који болују и они који се труде око болесника, а који желе да дођу овде да се помоле Богу и за своје и за здравље својих ближњих, да им омогући приступ највећем исцелитељу и чудотворцу Светом Василију Острошком".

- Није све у медицини, није све у томе ни колико ће човек живети, него како ће живети.

Најважније је да сачувамо веру, образ, част и љубав према Богу и према ближњима - поручио је из острошке светиње митрополит Јоаникије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)