ЛОКАЦИЈА НЕ ОДГОВАРА? Андријевица, ипак, ни следеће године неће добити нову касарну

М. СЕКУЛОВИЋ

04. 12. 2021. у 06:34

АНАЛИЗОМ у Генералштабу Војске Црне Горе установљен је низ недостатака у погледу одабира локације предвиђене за изградњу касарне у Андријевици.

ЛОКАЦИЈА НЕ ОДГОВАРА? Андријевица, ипак, ни следеће године неће добити нову касарну

Место где је планиран војни објекат / Фото М.Секуловић

По речима министарке одбране др Оливере Ињац ангажовано је овлашћено привредно друштво које је израдило и ревидирало главне пројекте за изградњу ограде око касарне, објекта команде и пријавнице са чуварском службом. Упркос њеном значају, очигледно је да касарну неће градити на најављеној локацији.

Министарка је рекла да са аспекта размештаја јединица Војске, изградња касарне на североистоку Црне Горе је од изузетног значаја. Такође, касарна на простору Општине Андријевица предвиђена је и Дугорочним планом развоја одбране 2019-2028, који је Влада усвојила почетком 2019. Ипак, постоје недостаци.

- Локацију надвисују насеља и бројни објекти који се налазе у непосредној близини простора предвиђеног за изградњу касарне, што омогућава несметано осматрање унутрашњости касарне и значајно отежава стварање безбедних и сигурних услова за живот и рад у самој касарни - наводи Ињац један од разлога који елиминишу Прљаније као место за будућу касарну ВЦГ. - Такође, локација се налази у долини, односно близини реке Лим, пресеца је ток реке Краштице која је бујичног типа и представља изазов у смислу изградње ограде и обезбеђења касарне од плављења.

Министарка додаје и да је локација на најнижој тачки у граду па представља изазов и у смислу дефинисања врсте и цене изградње објеката, те касније повећане трошкове експлоатације (грејање зими) и одржавања (велика влага зими, али и током јесени и пролећа. Проблем представља и постојање избегличког насеља које се налази у простору будуће касарне, а које је неопходно изместити.

НЕМА НОВЦА

ОСИМ наведених недостатака, ни предлогом буџета нису предвиђена средства за наставак реализације пројекта изградње нове касарне у Општини Андријевица у 2022. години, каже Ињац. Она је категорична да кроз процедуре треба одредити нову локацију касарне.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)