СТИЈОВИЋ: Држава не може да наплати девет милиона од "Вектре Јакић"

М.Д.

02. 12. 2021. у 14:58

"Вектра Јакић", чије је седиште у Пљевљима и која је у предходном периоду имала концесије на пљеваљске шуме кршила одредбе концесионог уговора и ниjе плаћала концесиону накнаду у дужим временским периодима од маjа 2009. па све до 2018.а дуг сада ненаплатив.

СТИЈОВИЋ: Држава не може да наплати девет милиона од Вектре Јакић

М.Дробњак

Газдовање шумама и коришћење шумског земљишта у Црноj Гори на садашњи начин не доноси очекиване бенефите по грађане и привреду Црне Горе, а важећи концесиони модел ниjе заживио на начин како jе замишљен, па се са ове дистанце може казати да jе био неуспешан и да jе показао многе мањкавости- саопштио је  јуче министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Александар Стијовић, одговарајући на посланичка  питања.

-Што се тиче поштовања концесионих уговора постоjе привредна друштва коjа су поштовала уговорене обавезе, али и они коjи концесиони уговор нису поштовали. Наjвећи дио одговорности за непоштовање концесионих уговора сносе привредна друштва коjа исте ниjесу поштовала, али се не може занемарити ни допринос државних органа коjи су у претходним годинама омогућавали коришћење природних ресурса онима коjи ниjесу испуњавали уговорне обавезе према држави. Карактеристичан примjер jе привредно друштво "Вектра Јакић", које је кршило одредбе уговора и ниjе плаћало концесиону накнаду у дужим временским периодима од маjа 2009. па све до 2018. То jе довело до ситуациjе да "Вектра Jакић" сада дугуjе близу девет милиона еура само по основу неизмирених концесионих накнада са припадаjућим каматама, а да jе таj дуг извесно ненаплатив, казао  је Стијовић.

Он је истакао да је неопходна реформа у том сектору, па је министарство покренуло иницијативу за формирање предузећа "Црна Гора шуме", која има за циљ стварање амбиjента коjи ће омогућити већу доступност шумским сортиментима у погледу могућности стицања прихода од делатности шумарства и дрвопрераде, допринети руралном развоjу ресурса у Црноj Гори.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)