МИЛО ЈУРИ ЈЕДАН ГЛАС: Иницијатива опозиције о гласању о неповерењу Влади ускоро пред посланицима Скупштине

В. КАДИЋ

02. 12. 2021. у 07:10

САМО један глас недостаје лидеру црногорске опозиције Милу Ђукановићу да сруши Владу Здравка Кривокапића!

МИЛО ЈУРИ  ЈЕДАН ГЛАС: Иницијатива опозиције о гласању о неповерењу Влади ускоро пред посланицима Скупштине

Посланици ДПС у Скупштини, Фото Скупштина ЦГ

Четрдесет посланика ДПС, СДП, СД, БС и албанских странака потписало је иницијативу да се по хитном поступку гласа о неповерењу Владе Црне Горе. На другој страни је 41 посланик владајуће већине из редова три победничке коалиције на изборима 30. августа прошле године. Може ли се десити да се неко из тог табора приклони опозиционој иницијативи? Свежа су сећања на бившег лидера и посланика Позитивне Црне Горе Дарка Пајовића који је 2016. као опозиционар гласао за поверење Владе Мила Ђукановића, да би потом као награду добио место амбасадора Црне Горе у Кини, уз плату од 4.606 евра.

- Видећемо да ли ће се појавити неки нови Дарко Пајовић. Може да се догоди - каже за "Новости" политички аналитичар професор др Срђа Вукадиновић.

- Додуше он и не би требало да понесе тај епитет, јер су данас сасвим другачије околности.

Вукадиновић подсећа да стабилност Кривокапићевој влади даје америчка амбасада која је отворено стала иза Абазовића и његове групе.

- Ако највећи субјекат у парламентарној већини Демократски фронт не жели актуелну владу, онда се томе мора удовољити. Међутим, ова влада је под том хипотеком скоро од почетка свог мандата од децембра прошле године. Она је невољно и прихваћена с обзиром на то да је Демократски фронт као највећи чинилац у победничкој коалицији био потпуно елиминисан. Све ово што се ради око владе усмерено је ка томе да они не буду у њој - истиче Вукадиновић.

- Све то диригују америчка амбасада и неки партнери из те већине, пре свега УРА и делом Демократе. Ако ДФ не успе да сруши ову владу биће највећи губитник, јер ће бити потпуно изолован, а неко други или трећи са стране може да уђе и да прави неку другу коалицију која ће да прави нову владу са неким козметичким изменама. Кад кажем неко други, мислим на Амбасаду САД која жели да на премијерском месту види Дритана Абазовића. С друге стране, Мило покушава да спасе своју кожу од евентуалних поступака против њега о чему су у америчкој амбасади добро обавештени. Рушењем ове владе ДФ спасава себе. Међутим, ако прође, ова влада остаће као површна и банална без подршке већине у парламенту.

Фото PREDSJEDNIK.ME

Посланик ДФ и Покрета за промјене Никола Бајчетић поручио је да је ДПС непријатељ Црне Горе са којим ДФ неће сарађивати.

- ДФ неће гласати за иницијативу опозиције о неповерењу Влади Здравка Кривокапића, без обзира на то што о раду те владе не мисли ништа добро - саопштио је Бајчетић.

Лидер СНП Владимир Јоковић понавља да та странка жели да се изабере нова влада, јер постојећа није оправдала њихова очекивања, док потпредседник ДПС, Душко Марковић оцењује да сваки дан ове Владе доноси несагледиву штету по црногорску економију, здравље грађана, демократију и друштво у целини.

- Само политичко лицемерје и поигравање са судбином грађана и државе, и то пред очима домаће и међународне јавности може продужити мандат Кривокапићевој влади - казао је Марковић.

ИСКЉУЧЕН ИЗ ПРОЦЕСА

ИНИЦИЈАТИВА за изгласавање неповерења влади политички је маркетинг за локалне изборе у Подгорици. Не знам ко би могао да преокрене слободну вољу грађана од 30. августа - казао је премијер Здравко Кривокапић.

О састанку са парламентарном већином, будући да је ДФ казао да је 10. децембар рок за договор, премијер је додао да су њега искључили из процеса и да њему нису послали платформу, већ партијама.

ДЕМОКРАТЕ НЕ ДАЈУ ПОДРШКУ

ПОТПРЕДСЕДНИК Демократске Црне Горе Момо Копривица саопштио је да посланици те партије неће гласати за иницијативу опозиције.

- Нема тих пара којима се може купити образ, а образ није образ ако се може купити, па ни за 21 милион. Они који нуде паре и они који их узимају за рушење ове Владе завршиће у Спужу - поручио је посланик Демократа.

- Нема веће издаје од издаје изборне воље грађана. Свако ко из парламентарне већине дигне руку за рушење Владе чини највећу издају у историји Црне Горе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)