У ХОТЕЛИМА ЈОШ 30.000 ЛЕЖАЈЕВА: Влада Црне Горе усвојила је стратегију развоја туризма до 2025. године

З. З. - Б. Д.

01. 12. 2021. у 06:34

У ЦРНОГОРСКИМ хотелима са пет звездица тренутно има скоро пет хиљада кревета, а у онима са четири звездице готово 22.000.

У ХОТЕЛИМА ЈОШ 30.000 ЛЕЖАЈЕВА: Влада Црне Горе усвојила је стратегију развоја туризма до 2025. године

Разноврснија понуда на приморју, Фото Архива НовостиФото

Стратегијом развоја туризма Владе Црне Горе до 2025. планирано је да у водећим туристичким објектима буде седам и по хиљада више, односно 23.500 у хотелима са четири звездице.

- Осим раста броја кревета, Стратегија предвиђа разноврснију понуду, продужење сезоне, уједначен регионални развој, као и смањење притиска на обалу - стоји у Владином документу.

Такође се додаје да туризам и даље представља стратешку грану развоја црногорске економије, али тако да туристичка привреда обезбеди повећање броја радних места, раст животног стандарда. Влада је опредељена за континуирани одрживи развој туризма, са фокусом на ефикасно коришћење ресурса, уз промоцију Црне Горе као зелене, одрживе и одговорне туристичке дестинације.

Из Владе је, такође, потврђено да је светски позната хотелска група "Радисон" најавила изградњу хотела са пет звездица у Бару. Комплекс, који ће осим хотелских јединица, пратити и СПА, конференцијски простор и остало, биће изграђен, како је најављено до 2025. године.

- Идеја је да покажемо отвореност за долазак великих брендова у Црну Гору. Оправдана је бојазан јавности јер је било помпезних најава о доласку разних брендова у ЦГ па се то није дешавало. Међутим, оно што разликује ову од других ситуација је да се држава обезбедила, да желимо да долазе велики брендови у Црну Гору, али и да се поштују уговори - казао је потпредседник Владе Дритан Абазовић.

Министар економског развоја Јаков Милатовић пожелео је добродошлицу представницима "Радисон групе", док је министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић рекао да је најбитнија ствар што је инвестиција добро гарантована од стране инвеститора.

- Постоји банкарска гаранција од 7,5 милиона евра. Имамо гаранцију да ће више од 57 милиона евра бити инвестирано у наредних пет година. Знамо да је инвеститор обезбедио средства - навео је Спајић.

- Верујемо да ће са овим пројектом Бар добити једну додатну вредност коју није имао до сада.

Циљеви, поред раста броја кревета у хотелима, јесу јачање капацитета у малим и средњим објектима нарочито на северу. Такође да се побољша путна мрежа ради доступности туристичких центара, али и увезивање пољопривредне производње са услугама, наводи се у Стратегији.

УПРАВЉАЧКИ МОДЕЛ

- НАМЕРА је да се превазиђе да Црна Гора буде само дестинација мора и сунца, што би значило да се шири понуда, продужи трајање сезоне, створе предуслови равномерног регионалног развоја - прецизирали су из Владе и додали да је прави тренутак да се посвети пажња не само опоравку туризма, већ и развоју управљачког модела.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)