У ШОПИНГ МОЖЕ И БЕЗ КОДА: Од данас ковид-потврда обавезна за верске објекте, позоришта, биоскопе, теретане и играонице

И. Д. С.

01. 12. 2021. у 07:39

СХОДНО најновијим мерама за сузбијање заразе вируса корона, осим за улазак у Црну Гору, за боравак у унутрашњости угоститељских објеката, за присуство свим културним и спортским догађајима, од данас је и за улазак у верске објекте, дечије играонице, теретане, биоскопе, позоришта, концертне хале услов да је особа вакцинисана, прележала вирус корона у последњих шест месеци или поседује негативан тест.

У ШОПИНГ МОЖЕ И БЕЗ КОДА: Од данас ковид-потврда обавезна за верске објекте, позоришта, биоскопе, теретане и играонице

Фото Танјуг

Иако се најављивало да би исти услов могао да буде постављен и за јавне установе, та мера је засада одложена. Евентуална одлука о томе донеће се након консултација ресора здравства са Министарством правде, како би се утврдила уставност такве мере. Ипак, у тржним и пословним центрима, где би се, посебно у претпразничним данима, очекивале веће гужве, контроле на улазу неће бити наредних 15 дана.

Угоститељи поручују да се осећају дискриминисаним, те да је нејасно зашто је ковид-потврда неопходна за одлазак у ресторан или кафић, ако није потребна за локалне самоуправе, јавне установе и Владу Црне Горе.

- У Црној Гори је испод 60 одсто вакцинисаних људи, па је мало проблематично кад дође гост у локал, а ви морате да му контролишете ковид-пропусницу и ономе који је нема кажете да мора да напусти објекат - каже председник Удружења угоститеља Будве, Александар Јовановић.

Ипак, у том удружењу, с обзиром на пад броја оболелих, припремају се за прославу Нове године, те се надају да ће она ипак бити омогућена на отвореном, у контролисаним условима.

Илустрација В. Н.

У складу са ранијим одлукама, забрањено је организовање концерата за Нову године, рад дискотека и ноћних клубова, али и организовање приватних прослава као што су свадбе и рођендани, те присуство и задржавање више од педесет пунолетних особа заједно на отвореном јавном месту, док на сахранама може присуствати највише 10 особа, али без примања саучешћа. Рад дечијих играоница дозвољен је до 22 часа, а угоститељских објеката до поноћи.

Истовремено, дозвољава се рад музичким извођачима и у унутрашњости угоститељских објеката и споља, с тим да сви присутни - гости, запослени и музичари морају имати ковид- потврду.

МОГУЋ ДУЖИ РАД ЗА ПРАЗНИКЕ

ЗА дане дочека Нове године, 31. децембра и 1. јануара, као и током божићних празника 24. и 25. децембра, као и током 6. и 7. јануара, не важи временско ограничење рада угоститељских објеката до поноћи. Уз поседовање ковид-потврде у угоститељским објектима, дозвољава се и да за столом буду више од четири особе под условом да су обезбеђена четири метра квадратна на укупној површини по особи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)