МОДЕРНИЗАЦИЈА ХЕРЦЕГНОВСКЕ ЛУКЕ ШКВЕР: Инсталиран видео надзор и метеоролошка станица

В.В.

30. 11. 2021. у 16:12

У оквиру пројекта "Развој наутичког туризма и промоција регионалних лука – РЕГЛПОРТС" у херцегновској градској луци подстављена је нова метеоролошка станица и систем видео надзора.

МОДЕРНИЗАЦИЈА ХЕРЦЕГНОВСКЕ ЛУКЕ ШКВЕР: Инсталиран видео надзор и метеоролошка станица

Фото: В.В.

Пројекат је подржан на Првом позиву ИНТЕРРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње за Италију, Албанију и Црну Гору 2014-2020, који финансира Европска унија. Вредност пројекта РЕГЛПОРТС је 160 хиљада евра, од чега је 40 хиљада издвојено за уградњу система видео надзора и нове метеоролошке станице.

Директор Агенције за газдовање луком Шквер, Божо Укропина, информише да је инсталирана  квалитетна опрема за мониторинг и видео надзор, чиме је покривено 95 одсто акваторијума луке Шквер. У завршој фази је и постављање мале метеоролошке станице, која ће пружати неопходне параметре корисницима услуга у градској луци и наутичарима који стижу из региона и света.

- Ово ће умногоме олакшати праћење догађаја на подручју наше луке, имаћемо бољи показатељ упловљавања и испловљавања, сигурности пловидбе и боравка у луци, брже ћемо реаговати у случају неког ексцеса, све ће бити на много вишем нивоу. Ово је  велики помак за нашу малу луку, рекао је Укропина и захвалио Канцеларији за међународну сарадњу Општине Херцег Нови, која им је била подршка од почетка реализације пројекта.

Нови видео надзор подразумева 12 камера које снимају истовремено и  архивирају снимке до максимално 4 месеца.

Укропина истиче да је ово  само један у низу пројеката који ће бити реализовани у Градској луци  у циљу унапређења рада.

Интерег ИПА програм прекограничне сарадње „Италија-Албанија-Црна Гора" успостављен је ради пружања додатне подршке ИПА сарадњи у региону јужног Јадрана кроз подстицање паметног, инклузивног и одрживог развоја. Циљ програма је да олакша размену знања и искуства међу корисницима у три земље, развија и примењује пилот акције, мери изводљивост нових политика, производа и услуга  и подржава  инвестиције. Председник  херцегновске Скупштине општне Иван Отовић,  овенио је такође да је пројекат који је реализовала Агенција за газдовање луком Шквер од великог је значаја за њен рад, али и за људе који су учествовали у његовој реализацији.

Градска лука је из седамдесетих година 19. века. Камени лукобран дуг је око 200 метара. У данашњем облику лука  функционише од 2005. Године. Наутичари су углавном задовољни условима које овде имају  па су и резултаати пословања били добри до времена короне која их је значајно умањила.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)