КАТАСТРОФАЛНА ДЕМОГРАФСКА СЛИКА: Демократе предлажу 1000 евра за новорођенчад у Пљевљима

М. Д.

30. 11. 2021. у 13:25

ИЗ Демократске Црне Горе, у сусрет доношењу буџета за наредну годину, затражили су да за свако новорођено дете у 2022. години Општина издвоји 1000 евра, плус набавка припадајуће опреме за новорођенчад.

КАТАСТРОФАЛНА ДЕМОГРАФСКА СЛИКА: Демократе предлажу 1000 евра за новорођенчад у Пљевљима

М.Дробњак

- Буџетско оптерећење за ову ставку у 2022. години ће бити око 150 хиљада, с обзиром на оптимистичне прогнозе да се у овој години, закључно са децембром, очекује рођење око 150 беба, у најбољем случају - казао је Бојан Крвавац, одборник у СО Пљевља.

Он истиче да су Пљевља у последњих тридесет година изгубила близу 15 хиљада становника.

- Више хиљада радника је остало без посла, град је опустошен економски, привредно, еколошки, али сматрамо да је највећи пораз претходне власти демографско разарање Пљеваља. Поражавајућа слика о броју становника у нашем граду нас опомиње да са државног, али и са локалног нивоа морамо предузети хитне мере - казао је Крвавац истичући поражавајуће податке да је број првака на територији целе Општине око 160, да је Гимназију уписало тек око седамдесетак ђака, да се млади брачни парови не задржавају на територији пљеваљске општине због недостатка радних места и лоше финансијске ситуације.

Демократе су предложиле сет социјалних мера за које сматрају да би умногоме побољшале катастрофалну демографску слику града под Голубињом.

Демократе предлажу да се незапосленим породиљама обезбеди накнада у износу једне минималне зараде на државном нивоу. Према демократама потребно је приступити изради Локалног плана социјалног становања за младе брачне парове, као и определити средства за финанирање третмана вантелесне оплодње по угледу на многе градове окружења.

Демократе траже од актуелне Владе да дечје додатке примају сва деца до навршене 18. године живота.

- Посебну пажњу и посебан акценат треба ставити на младе брачне парове са сеоског подручја, кроз субвенционисање од стране Општине би се требало регулисати лоше стање у смислу превоза сеоске деце до матичних школа, а родитељима са села обезбедити боље услове кроз пројекте које спроводи Министрство пољопривреде и локални секретаријат за пољопривреду у смислу лакше набавке машина и опреме за рад, проширивања сточног фонда и слично - кажу из Демократске Црне Горе додајући да у сарадњи са Министарством просвете и са ЈПУ Еко бајка треба обезбедити финансирање боравка у вртићима деце која долазе из породица осетљивог социјално економског статуса, као и породицама у којима више од једног детета похађа или би похађало вртић, као и обезбедити да малишани који долазе из породица незавидног социјално-финансијског статуса могу бесплатно тренирати спортове које желе.

- Сматрамо да је биолошки опстанак нашег града приоритет приоритета, без обзира на то колико ће то да кошта у финансијском смислу - закључује Бојан Крвавац, одборник у СО Пљевља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ПОЧЕЛА ОКУПАЦИЈА СЕВЕРА КОСОВА И МЕТОХИЈЕ: Курти послао више од 300 специјалаца на север; Београд има одговор

ВИШЕ од 300 Куртијевих специјалаца до зуба наоружаних пешке је, у пратњи бројних оклопних возила, умарширало синоћ из правца Јужне у Северну Митровицу и упутило се у правцу Бошњачке махале, сазнају "Новости". Аљбин Курти је очигледно кренуо у финални покушај окупације севера Косова и Метохије.

08. 12. 2022. у 20:54 >> 23:37

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

МНОГИ ЋЕ СЕ ИЗНЕНАДИТИ: Како се Његош заправо звао? Ословљавали су га са Петар и Раде, али је његово крштено име било другачије

ВЛАДИКА ПЕТАР II Петровић Његош био је и остао упамћен као врло харизматична личност, маркантни владар, али и дубоко просветљена мисаона фигура о чему сведоче његова знаменита књижевна дела. Иако су у усменој традицији и писаној историји његов лик и дело опште познати, неки битни детаљи из његовог живота слабо су познати.

08. 12. 2022. у 18:51

Коментари (1)

КУРТИЈЕВА ПОЛИЦИЈА БАЦА ШОК БОМБЕ: Драма на северу Косова и Метохије