МИЛО ПОНОВО ПРОВОЦИРА: "Отворени Балкан је политички маркетинг пре него озбиљна идеја"

Танјуг

27. 11. 2021. у 16:19

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић рекао је данас, коментаришући иницијативу Отворени Балкан, да се придружује онима "који мисле да је реч о политичком маркетингу, пре него озбиљној идеји".

МИЛО ПОНОВО ПРОВОЦИРА: Отворени Балкан је политички маркетинг пре него озбиљна идеја

Фото Новости

Ђукановић каже да та идеја није конзистентно формулисана од старта, нити је од старта понуђена свим земљама региона, а посебно је проблем, како сматра, кредибилитет појединих аутора.

- Придружујем се онима који мисле да је реч о политичком маркетингу, пре него озбиљној идеји", рекао је Ђукановић на Балканском интеграционом форуму у Подгорици, пренеле су Вијести.

Он је додао да примећује да је ова структура Европске комисије (ЕК) много наклоњенија региону него претходна и да је послала доста охрабрујућих порука.

С друге стране, како је рекао, послато је доста и другачијих порука са важних адреса, што ствара конфузију када су европске интеграције у питању.

Ђукановић је навео и да га чине неспокојним поруке о неком одложеном чланству, о неком другачијем партнерству са државама Западног Балкана.

- Проблем Западног Балкана је нестабилност, због дугог заостајања у економском развоју. У сиромаштву се лакше развија нетолеранција што води у геноцид - казао је он.

Ђукановић је додао и да Црна Гора ни једном није била у недоумици када је у питању европски пут, без обзира на утицај Русије.

Казао је да је Црна Гора била отворена за сваког ко је желео да ради са њом, па су то били и руски инвеститори.

- Само је једна озбиљна инвестиција била из Русије, а то је била инвестиција у алуминијумску индустрију - навео је председник Црне Горе.

Према његовим речима, још постоје центри моћи који желе да воде Титову спољну политику, а они који воде такву политику, нису се ни сами определили ком кругу желе да припадну.

Ђукановић је Европској унији поручио да каже да ли жели земље Балкана.

- Идемо тим путем и када би након толико година неко у ЕУ одсвирао крај за политку проширења, ми бисмо наставили овим путем. Црна Гора је већ дуго на том путу. Ми смо Европљани, ми смо своји на своме. Морамо рачунати на правила да бисмо постали део клуба. Шта је алтернатива, да ли ово што се нуди из Москве? Заиста је излишно разговарати на ту тему - закључио је Ђукановић .

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)