НОВА СВЕТИЊА КОД ПЉЕВАЉА: Градиће се храм у селу Какмуже

М. Д.

27. 11. 2021. у 15:43

У СЕЛУ Какмуже код Пљеваља, у близини где је некад постајао и манастир и црква биће изграђен храм Светих апостола Петра и Павла, наведено је на веб сајту Епархије милешевске.

НОВА СВЕТИЊА КОД ПЉЕВАЉА: Градиће се храм у селу Какмуже

Епархија милешевска

У четвртак је епископу милешевском Атанасију свечано уручен Уговор о поклону земљишта у месту Какмуже код Пљеваља на ком ће бити изграђен храм.  Дародавац земљишта је Милован Савичић родом из Какмужа који живи и ради у Београду, наведено је из Епархије милешевске.

Након овере и предаје Уговора уприличено је дружење и заједнички ручак да би се прославио почетак овог богоугодног дела.

Један од иницијатора градње храма Светих апостола Петра и Павла у Какмужама, Маринко Бајчетић, изнео је неколико занимљивих историјских података о селу Какмуже:

– Наше село је кроз историју делило судбину људи овог краја. Учествовало у свим бунама, устанцима, ратовима. Какмуже има и своју духовну историју. Оно има један део који се зове Немања, и то је вероватно јединствени топоним у целом српству. Испод је био рудник, манастир и црква, а у сред села је била црква Светих апостола Петра и Павла, и ми сада, уз Божију помоћ, и помоћ добрих људи, желимо да је уздигнемо и обновимо. Историјски је доказано да су у том делу Какмужа живели неки од Немањића који су касније, под налетом Турака, одселили за Дубровник. Стара црква Светих Апостола се налазила на једном доста неприступачном месту. Какмужани су више пута покушавали да је обнове али у томе никад нису успели. Идеја о изградњи цркве међу становницима Какмужа никад није престала и ево сада су се стекли услови да се крене у градњу. Надамо се да ћемо, уз помоћ Бога и добрих људи, успешно привести крају овај пројекат-казао је Бајчетић.

Владика Атанасије је са пажњом саслушао овај историјски осврт и благословио идеју и жељу становника Какмужа да се храм гради.

– Први део посла смо урадили, земљиште за будући храм је у власништву Цркве. Сада је потребно да објединимо снаге, да објединимо знање и да сложно приступимо овоме послу. Данас је најосновнији део посла обављен, договор је ту, и да почнемо одмах. Сада више одустајања нема, у томе смо сви сложни. Морамо свакако завршити овај благословени наум, и да што пре освештамо нови храм, казао је владика Атанасије.

Рудник угља ће помоћи изградњу српског православног храма у Какмужама

По благослову епископа милешевског Атанасија формиран је Одбор који ће организовати процес изградње. На позив мештана Какмужа у Одбор је примљен и извршни директор Рудника угља АД Пљевља, Милан Лекић, који је обећао да ће компанија помоћи изградњу српског православног храма у овом селу.

-Искрено сам почаствован позивом да будем један од оних који ће на непосредан начин сведочити васкрсу српског православног храма и у овом делу наше општине. Као што је истакао господин Маринко Бајчетић, у подножју локалитета Немања постојала је црква Светих апостола Петра и Павла, задужбина светородне династије Немањића. То је податак који обавезује сваког Србина, не само Пљевљака или мештанина Какмужа, да учини све како би, након толико векова на овом простору поново засијала црква. Зато, као директор Рудника угља, могу да обећам да ћемо учинити све што је у нашој моћи, да помогнемо изградњу овог храма, као што смо, као друштвено-одговорна компанија, то и радили све ово време - саопштио је Лекић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

МЕТА ЈЕ СРБИЈА! Вучић о притисцима на нашу земљу - Загреб, Приштина, део политичке Подгорице и Сарајева желе промену власти у нашој земљи

ЗАГРЕБ, део политичког Сарајева, део политичке Подгорице и Приштина желе по сваку цену да дође до промене власти у Србији, рекао је председник Србије Александар ВУчић у Хит Твиту.

28. 05. 2023. у 21:22

ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

"ГОВОРИЛИ СУ МИ ДА СЕ НЕ УДАЈЕМ ЗА СРБИНА" Туркиња Дилара нашла је срећу са Александром - један наш обичај још јој је чудан

ТУРКИЊА Дилара Давидовић већ пет година живи у Босни, у Брчком. Удала се за Александра, имају девојчицу и многи сматрају да се савршено уклопила.

28. 05. 2023. у 08:48

Коментари (0)

ПУТНИЦИ У ЧУДУ ГЛЕДАЛИ: Шта је возач у градском аутубосу у Београду окачио изнад главе (ВИДЕО)