ЛАЈЧАК БИ ДА КРОЈИ КАПУ ПОДГОРИЦИ: ЕУ жели да Црна Гора има проевропску владу

Novosti online

26. 11. 2021. у 22:30

ЕВРОПСКА унија жели да Црна Гора има проевропску владу која има снагу да доноси и спроводи одлуке које воде земљу брже ка ЕУ, поручио је специјални представник Европске уније за питања Западног Балкана Мирослав Лајчак.

ЛАЈЧАК БИ ДА КРОЈИ КАПУ ПОДГОРИЦИ: ЕУ жели да Црна Гора има проевропску владу

Фото Тањуг

- ЕУ не коментарише то ко треба да буде у Влади у Црној Гори, немамо намеру да се мешамо у то. Црна Гора има довољно демократског легитимитета и потенцијала да решава своја питања и то је више пута показала. ЕУ жели да Црна Гора има проевропску владу и да има владу која има снагу да доноси одлуке и кроз подршку у Скупштини и да спроводи одлуке које воде земљу брже ка ЕУ - казао је Лајчак, одговарајући на питање како коментарише све чешће најаве формирања мањинске владе.

На питање да ли се од референдума, за протеклих 15 година, у Црној Гори могло и морало више урадити, Лајчак је казао да је то теоретско питање те да се увек могло више. Он је казао да је данас Црна Гора лидер у региону када је реч о процесу приступања ЕУ.

- Али у тај процес потребно је улагати напоре сваки дан. Ја сам мало забринут тиме да последњих неколико месеци можда годину имам осећај да се земља више бави сама собом питањима језика, верске, етничке припадности, а недостаје енергије да се улажу напори у ЕУ интеграције. Због тога сам и дошао да разговарам са вашим политичарима, да охрабрим тај европски пут, јер ту позицију лидера не смете да изгубите - казао је Лајчак.

Он наводи да је важно што грађани, али и политичари, подржавају пут Црне Горе као ЕУ.

- Ја верујем да ће се постојеће поделе брзо превазићи тако да земља може убрзаним темпом да иде ка ЕУ - поручио је Лајчак.

Он је саопштио и да је ЕУ забринута политичком кризом у БиХ, те да покушавају да нађу решења и за односе Београда и Приштине, преноси РТЦГ.

- Надамо се да ћемо што пре одблокирати европски пут за Северну Македонију и Албанију. Ако нема позитивних европских трендова, онда наравно видимо и неке ретроградне тенденције, али ја мислим да и регион има јасну жељу према ЕУ, а ЕУ је више пута и рекла и доказала да је то најбоља и једина могућа опција - закључио је Лајчак и поручио да би решење питања Београда и Приштине значајно растеретило односе у региону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)