СВЕТИ САВА ОСТАЈЕ У КОТОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ: Министарство културе поништило решење просветне инспекције

В.В.

12. 11. 2021. у 16:58

МИНИСТАРКА просвете, науке, културе и спорта, Весна Братић, поништила је решење просветне инспекције која је наложила да се из кабинета за црногорски, српски, босански и хрватски језик језик у Гимназији у Котору уклони постер на коме је лик Светог Саве.

СВЕТИ САВА ОСТАЈЕ У КОТОРСКОЈ ГИМНАЗИЈИ: Министарство културе поништило решење просветне инспекције

Директорка Гимназије у Котору Славица Ступић

Рок који је инспекција оставила в.д. директора которске Гимназије Славици Ступић био је седам дана а наложено је и да  у законском року писмено обавести просветну инспекторку да ли је решење о уклањању испоштовала.

Подсетимо директорка Ступић раније је за "Новости" рекла да ће надлежном министарству уложити жалбу на ово решење, а слику Светог Саве неће померити ни за милиметар. Објаснила је и да је реч о урамљеној копији приказа лика Растка Немањића, Светог Саве, а не о религијском деловању.

Постер се уз бројне друге репродукције - фотографије  књижевника и просветитеља налази у учионицама за ЦСБХ језик и књижевност, сасвим у контексту едукативног материјала и образовног програма за тај предмет. Уз све то "спорни" постер просветитеља и учитеља на зиду учионице стоји скоро четири деценије и баш никоме није сметао.

У поништеном решењу наведено је између осталог да Закона о образовању и васпитању прописује да у образовним установама није дозвољено религијско деловање. Прописано је такође да се директор јавне установе може разрешити ако дозволи политичко или религијско организовање и деловање у установи јавног образовања – пише у записнику.

По оцени другостепеног органа,  првостепени орган је повредио правила поступка Закона о управном поступку, јер у диспозитиву решења, а посебно у образложењу, није прецизно указао и дефинисао на који начин слика. тј. копија лика Растка Немањића, представља  религијског деловања и повреду права на образовање.

По наводима в.д. директорице, то је саставни део едукативног материјала за извођење наставе. "Стога није јасно образложење из решења да ли је у питању слика, или је  икона",  наведено је између осталог у одлуци министарства.

БОНУС ВИДЕО: СРБИН ОСНИВАЧ РУСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ: Гроф Сава Владиславић - тајни саветник Петра Великог

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ИЛИЋ ИЗНЕНАДИО: Жени сам запалио одећу! Све због алкохола - певач признао зашто је престао да пије