ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ СРБИ НЕ ВИДЕ: Нацрт закона о попису још није послат Бриселу, нити се зна када ће у Скупштину

В. К.

08. 11. 2021. у 08:38

МИНИСТАРСТВО финансија и социјалног старања саопштило је да Нацрт закона о попису становништва, домаћинстава и станова још није послат Европској комисији (ЕК), али да је у току процедура прибављања мишљења од релевантних домаћих институција. После завршене јавне расправе биће обједињене и послате ЕК, не дајући датум када би то могло да се деси.

ЦИЉ ЈЕ ДА СЕ СРБИ НЕ ВИДЕ: Нацрт закона о попису још није послат Бриселу, нити се зна када ће у Скупштину

Фото В. К.

Из овог ресора, подсећају да је програмом Владе предвиђено утврђивање предлога овог закона у четвртом кварталу ове године. С озбиром на то да је до краја 2021. остало непуна два месеца готово је немогуће организовати попис до краја године. Неизвесно је и када би се Скупштина овим питањем могла позабавити, јер на новембарској седници на дневном реду нема овог акта.

Странке коалиције "За будућност Црне Горе" на челу са Демократским фронтом инсистирале су да се попис одржи ове године. Не само зато што је то и законски рок, већ и зато што су наредне године заказани избори у више општина, што би могло да представља проблем у попису. Разлог су и притисци црногорских националиста који траже попис без кључних питања о вери, нацији, језику, што је јасно уперено против грађана српске националности и верника Српске православне цркве. Захтеви да се не прикупљају подаци о националној и религијској припадности, као и језику, правдају се будућим ЕУ обавезама Црне Горе које "подразумевају да се пописи спроводе регистрационо", без изјашњавања грађана.

Председник Владе Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је, током прве званичне посете Београду да ће се попис највероватније одржати наредне године после избора, а да ће зато пред посланицима бити, ипак, око 20. новембра.

- Нацрт закон о попису је завршен, као и јавна расправа. Он мора да прође усаглашавање са ЕК, што ће трајати кратко, јер је једноставан закон и до 20. новембра биће у Скупштини Црне Горе. А када ће закон бити усвојен, да ли ће то питање бити третирано као приоритетно, зависи од парламента. Могло би се очекивати да попис буде одржан идуће године, могуће на јесен, јер термини су пролеће и јесен. Најважније је да буде одржан у мирном, демократском амбијенту - казао је Кривокапић.

САСТАНАК ПАРЛАМЕНТАРНЕ ВЕЋИНЕ

СТАСТАНАК парламентарне већине најавио је за данас у подне Андрија Мандић, један од лидера Демократског фронта. Представници Грађанског покрета УРА биће Милош Конатар и Зоран Микић, Демократа - Момо Копривица и Зденка Поповић, СНП - Владимир Јоковић, Демоса - Миодраг Лекић, Уједињене Црне Горе - Горан Даниловић, Радничке партије Максим Вучинић, док испред Цивиса долазе Срђан Павићевић и Петар Вукотић. На дневном реду наћи ће се конституисање нове Владе Црне Горе.

ХИСТЕРИЈА

ПРЕТХОДНЕ пописе обележила је антисрпска хистерија режима Мила Ђукановића, али чак и у таквом амбијенту број Срба у Црној Гори растао је, па је 2011. године био 28 одсто. Ако вратимо точак уназад, видећемо да се 1909. чак 95 одсто становника изјашњавало као Срби, док рецимо, информбировске 1948, тек 1,78 одсто!

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи