ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВИО ПРАЗНИК: Свечано обележен Дан ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

В.В.

28. 10. 2021. у 15:36

ДОСТОЈНО је Херцег Нови обележио 77 година од ослобођења у Другом светском рату и Дан општине.

ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВИО ПРАЗНИК: Свечано обележен Дан ослобођења у Другом светском рату (ФОТО)

Фото: В. В.

Челници Општине и представници ОБНОР Херцег Нови 1941.-1945. и Војске Црне Горе положили су венце на споменик Безметковићу на Савини, на спомен обележјима у предворју манастира Савина и код симбола града, Сат куле. Градска музика и мажоретке  продефиловали су градом подржавајући и музиком и ведрим кораком празнично расположење.

Одржана је свечана седница Скупштине општине, додељена  највећа признања града и награда најбољем студенту.  

Свечаној седница присуствовали су бројни гости из земље и иностранства, црквени великодостојници све три конфесије, представници Војске Црне Горе,  конзулата и амбасаде Републике Србије у Црној Гори, градова побратима и пријатеља, председници приморских и осталих црногорских општина као и Требиња, посланици и одборници, представници министарства здравља, Управе јавних радова.

Седницу је отворио председник локалног парламента Иван Отовић који је истакао захвалност за храбри чин оних који су се борили за слободу у Другом светском рату, не пристајући да се  повинују туђинској сили, већ бирајући, као много пута кроз историју, да бране своја огњишта.

- Обавеза свих нас је да достојно чувамо успомену на све оне који су се кроз векове борили да очувају нашу веру, наш српски језик и обичаје – оно што представља срж бића сваког народа, рекао је Отовић и додао да Херцег Нови остаје "град суживота и међусобног уважавања и потенцијала које треба развијати, упркос томе што га је претходних деценија систематски занемаривала бивша власт.

- Имајући у виду новонастале промене, уверен сам да сада имамо прилику да заједно радимо на свеобухватном развоју нашег Херцег Новог, поручио је Отовић.

Окупљање након две године због пандемије коронавируса за председника Општине Стевана Катића је доказ да као друштво показујемо да  одговорност, снажне везе међу људима и поуздано пријатељство могу да превазиђу све изазове. Пандемија, оценио је Катић, није зауставила ни реализацију пројеката  од највећег значаја за град.

Успешно је заокружена највећа инвестиција финансирана из буџета локалне управе у протекле три деценије – скоро четири милиона евра вредан пројекат изградње прве јавне гараже и новог трга испред зграде Општине.

- Тај део центра града добио је функционалност и нове, модерне обрисе, на корист и задовољство свих грађана и гостију Херцег Новог. Следећи корак биће изградња аутобуске станице у Игалу, а завршен је и пројекат приступне саобраћајнице. У 2022. години ћемо ући у одабир извођача радова на изградњи овог значајног комплекса који је Новом потребан годинама, обећао је Катић.

У сарадњи са Управом за јавне радове, очекује се и  расписивање тендера за изградњу прве фазе главног пута на Луштици, вредног око 12 милиона евра, до краја ове године биће започети радови вредни око 700 хиљада евра, а реч је о изградња пасареле у Бијелој, регулацији водотока Немила у Мељинама, спајању насеља Зеленика на главни канализациони колектор, санацији локалне путне инфраструктуре, као и изради идејног решења и главног пројекта реконструкције задужбине Бошковић - Ђуровић-Лакетић, некадашње Српске поморске закладне школе у Србини.

- Пресудан значај за инвестиције које Херцег Нови чека деценијама, има сарадња локалне управе са влашћу на државном нивоу. Радује нас позитиван заокрет у односу према нашем граду и то што коначно можемо рачунати на помоћ и подршку Државе. Захваљујући тој промени, у протеклој години решен је проблем који је дуго болео грађане Херцег Новог – укинута је путарина на деоници Мељине – Петијевићи и започета процедура за израду пројектне документације за изградњу школе у Игалу. За капитални буџет државе у идућој години кандидовали смо 17 пројеката вредних више од 70 милиона евра, истакао је Катић. Очекивања од државе има још, а према његовим речима приоритети су решавање питања Вектра Боке и Болнице Мељине.

Премда је пандемија изазвала кризу економије, Херцег Нови је, усвојио позитиван завршни рачун за прошлу и након 12 година ребаланс буџета за ову годину. Уз све то град на прави начин брине о деци и младима, старијим и особама са инвалидитетом, партнер је невладином сектору, васпитно-образовним установама и спортским колективима, рекао је Катић и најавио наставак реконструкције Спортске дворане у Игалу и  пројекат инсталације балона на базену  на Шкверу, те истрајну посвећеност  очувању културне баштине и  развоју културних садржаја, и кроз сарадњу са европским партнерима, са којима је завршена реконструкција Куће Ива Андрића.

ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ

По одлуци жирија Октобарска награда, као посебно друштвено признање за изузетне резултате у раду, стваралаштву и највиша достигнућа  добили су ове године: Ружица Зеленика за безусловни, предани и јединствени рад у Патронажној служби, Љиљана Крстић за значајан допринос у унапређењу положаја деце, младих ометених у развоју и лица са инвалидитетом, као и реализацији јавних политика у области инвалидности у Херцег Новом и Црној Гори и Вишња Косовић за изузетан научни, филозофски и књижевни допринос.

Драгољубу Ђуричићу постхумно је додељена Повеља Херцег Новог за животно дело. У име породице примила је Драгољубова сестра Љиља Живковић. Секретаријат за културу и образовање бира најбољег студента завршне године студија и додељује награду коју је ове  године заслужио Стефан Јаничић, студент шесте године Медицинског факултета Универзитета Нови Сад који у индексу има само десетке.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ: Ори се песма на Цетињу после устоличења митрополита Јоаникија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)