ФАТИЋ СЕ ВРАЋА, КОЛЕГЕ ГА НЕ ЖЕЛЕ: Виши суд поништио одлуке Клиничког центра, оцењено да васкуларни хирург није повредио радне обавезе

И. Д. С.

28. 10. 2021. у 07:39

ВИШИ суд недавно је донео одлуку којом се на посао враћа први и једини специјалиста ваксуларне хирургије у Црној Гори Никола Фатић, који је из Клиничког центра Црне Горе отпуштен пре три године.

ФАТИЋ СЕ ВРАЋА, КОЛЕГЕ ГА НЕ ЖЕЛЕ: Виши суд поништио одлуке Клиничког центра, оцењено да васкуларни хирург није повредио радне обавезе

Др Никола Фатић

Колегијум Хируршке клинике, који чини 27 лекара, након ове одлуке суда, менаџменту те здравствене установе упутио је допис у којем наводе да не желе да сарађују са Фатићем, јер би његов повратак довео до "озбиљних и несагледивих последица". Ипак, др Фатић у законском року вратиће се на своје радно место, а према речима његовог пуномоћника Ђорђа Ђикановића, свако опструисање судске одлуке било би непоштовање прописа.

Иначе, Виши суд је крајем прошлог месеца донео одлуку којом су поништене одлуке Клиничког центра којим су Фатића теретили за тежу повреду радне обавезе. Суд је, између осталог, констатовао да му је ускраћено право на одбрану и оценио да није било услова за одржавање рочишта на којима је спроведена дисциплинска расправа, зато што Фатићу и његовом пуномоћнику нису достављени позиви и јер је све време током поступака био на боловању. Суд није прихватио наводе КЦ да је Фатић намерно опструирао дисциплински поступак.

- Имајући у виду чињеницу да су у току дисциплинских поступака, у покушају доказивања наводних пропуста у раду, коришћени и докази са фалсификованим потписима др Фатића, што је утврђено графолошким вештачењем, евидентно је да ти поступци нису ни били усмерени ка законитом и потпуном утврђивању чињеничног стања, већ ка његовој личној и професионалној дискредитацији - казао је Ђикановић.

ПОБУНИЛО СЕ 27 ЛЕКАРА

КОЛЕГИЈУМ Хируршке клинике, који чини 27 лекара, обавестио је менаџмент КЦЦГ да не желе да сарађују са Фатићем. Његове колеге још у мају су се истим наводима обратиле управи, наводећи да им је неприхватљиво да се обустави судски процес и да се Фатић врати на посао, јер је "више пута показао непоштовање и недисциплину које је за последицу имало кршење основних етичких и професионалних норми".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)