МИЛОВ ЧОВЕК НА СИГУРНОМ: Телеман Исмаилов из Азербејџана добио политички азил у Црној Гори

В.К.

26. 10. 2021. у 06:34

МИЛИЈАРДЕР Телеман Исмаилов из Азербејџана добио је политички азил у Црној Гори захваљујући одлуци Вишег суда и то 20 дана након боравка у притвору.

МИЛОВ ЧОВЕК НА СИГУРНОМ: Телеман Исмаилов из Азербејџана добио политички азил у Црној Гори

У Црној Гори је био заштићен од руске потере, Фото Новости

Он је, годинама живео у Црној Гори где је у време владавине режима Мила Ђукановића нашао сигурно уточиште до кога нису могла доћи руска потера.

Исмаилов бранилац Милош Вукановић поднео је предлог за укидање притвора Исмаилову у којем је навео да му је МУП Црне Горе одобрио азил, те да су доношењем тог решења престали даљи разлози за боравак његовог клијента у спушком притвору.

Исмаилов је 1. октобра ухапшен у Подгорици, а за њим је Русија расписала потерницу, због тога што је, како се сумња, повезан са организацијом убиства два бизнисмена на подручју те земље. Он се од 4. октобра налазио у екстрадиционом притвору који му је након хапшења одредио Виши суд у Подгорици "због опасности од бекства". У међувремену је 15. октобра Црна Гора од Генералног тужилаштва Русије добила званичан захтев за екстрадицију Исмаилова.

Према писању портала Krime Russia, Исмаилов је након бекства из Русије намерно изабрао Црну Гору која га је тада "штитила од изручења руским властима". Тај портал је објавио да је Исмаилов власник луксузног комплекса у турској Анталији "Мардан палас", најскупљег хотела у Европи чија је градња коштала 1,5 милијарди долара. Исмаилов се потраживао због покушаја убиства поп певача Аврама Русоа у ноћи између 18. И 19. августа 2006. године.

- Под владом Здравка Кривокапића постајемо још већа спрдња од државе него што смо раније били. Наручиоцу троструког убиства и босу међународне криминалне организације одобрен је политички азил у Монтенегру, - каже за "Новости" политички аналитичар Игор Дамјановић.

Руси испитују одбијање

РУСКА агенција Тасс објавила да је председник Истражног комитета Русије Александар Бастрокин наложио да се испитају разлози због којих је Црна Гора одбила да изручи Русији бизнисмена Исмаилова. Према наводима Истражног комитета он је 2017. године стављен на међународну потерницу због утврђивања његове "умешаности у убиство двојице бизнисмена".

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)