БЕЗ ИНВЕСТИЦИЈА НЕМА НАПРЕТКА: Светска банка прогнозира раст црногорске економије у овој години од 10,8 одсто

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

25. 10. 2021. у 08:38

ЦРНОГОРСКА економија ће у овој години, према процени Светске банке, забележити снажан опоравак са растом од 10,8 одсто, што је највећа стопа раста на Западном Балкану, наводе у новом економском извештају за Западни Балкан.

БЕЗ ИНВЕСТИЦИЈА НЕМА НАПРЕТКА: Светска банка прогнозира раст црногорске економије у овој години од 10,8 одсто

Веско Пејак / Фото "Фејсбук"

Економски аналитичар Веско Пејак наводи да су за скок економије заслужни пораст цена који је условио веће приходе од туризма, и добро одрађена фискализација. Ипак, за боље економске прилике, сматра, биће неопходне инвестиције које ће донети нова радна места и спречити даљи раст незапослености.

Светска банка у свом последњем извештају оцењује да је црногорска економија кренула да се опоравља и то захваљујући доброј туристичкој сезони.

- Вођена брзим опоравком у туризму, предвиђа се снажан опоравак црногорске привреде за 10,8 одсто у 2021. години, што је највећа стопа међу шест земаља Западног Балкана. Снажан врхунац летње сезоне подржао је опоравак прихода од туризма, који ће вероватно достићи близу 75 одсто нивоа из 2019, док су раније процене биле 55 одсто. Опоравак економије подстакао је државне приходе, што је заједно са пажљивим фискалним управљањем довело до смањења фискалног дефицита са 11 процената БДП-а у 2020. на процењена четири процента у 2021. - навела је СБ у извештају.

Према речима Веска Пејака, део друштвеног раста који се помиње, остварен је захваљујући скоку цена, које су за само 10 месеци од кад је Влада формирана порасле за скоро 30 одсто.

- Самим тим и наши приходи од туризма су порасли за исти проценат. Други део приче је то да је Влада добро одрадила фискализацију која је била спремна, али је ДПС одлагао да је примени. Другим речима, није се повећао обим услуга, него је порез боље наплаћен од оних који су радили. То јесте добро, али није утицало на приходе од туризма. На крају, ми увозимо 99 одсто производа које продајемо туристима, тако да треба да се запитамо за кога радимо. Само примера ради, сваког дана Црна Гора увезе 80 тона меса - истиче Пејак.

Како додаје, у Црну Гору у протеклих годину дана није доведен ниједан инвеститор, иако су то сви обећавали.

- Власт је подељена, и то не улива поверење никоме. Само од почетка године отпуштено је око 12.000 радника. То је за нашу економију фатално, јер имамо укупно 190.000 регистрованих радника. Сигурно да смо и 10 одсто радника изгубили за 10 месеци. Ако је то успех, шта би онда били неуспеси - поручује Пејак.

ПОТЕНЦИЈАЛИ

ЦРНА Гора има потенцијал за убрзани развој, нарочито сада када је консолидовала своје јавне финансије. Уверен сам да ћемо одличном сарадњом са САД и залагањем специјалног изасланика за Западни Балкан, Габријела Ескобара, моћи да оснажимо нашу економију и омогућимо грађанима ниво животног стандарда који постоји у ЕУ и САД, поручио је министар финансија Милојко Спајић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)