ПРОТЕСТ У БАРУ: "Сви смо ми Ајла"

Б. Дабић

23. 10. 2021. у 19:10

ПРОТЕСТНИ скуп “Сви смо ми Ајла”, одржан је данас испред Опште болнице у Бару, неколико дана након смрти породиље Ајле Шукурице – Хот (26).

ПРОТЕСТ У БАРУ: Сви смо ми Ајла

Фото: Б. Дабић

Са протестног скупа, њен супруг Златан Хот поручио је да ће породица бити стрпљива, али и да очекују да ће истрага коју врше надлежни органи бити правична, комплетна и детаљна – од тренутка када је Ајла ушла у барску болницу до транспортовања у Клинички центар Црне Горе.

- Желимо, као породица, да знамо све детаље. Породици још није достављена документација, иако смо то захтевали. За сада чекамо да се истрага заврши, а након тога преузећемо све што закон налаже - казао је супруг преминуле породиље за Новости.

Директор Опште болнице Бар Игор Каришик истакао је да је „све што је могло да се учини у овој болници, учињено по принципима струке и науке, али да, нажалост, није успио да се спаси тај млади живот“.

- У свакој болници се свакодневно одвија борба живота и смрти. Углавном, живот победи. Нажалост, понекад победи и смрт. Узрок смрти у овом случају је компликација, које су у медицине могуће, иако не знам колико правно смем то да говорим. То се дешава и у болници Бар, и у другим болницама у држави, окружењу и болницама у свету. Лек који је овај пут употребљен први пут је употребљен у овој болници. Све што је могло да се уради, урађено је - казао је Каришик.

Директор барске болнице казао је и да мора да нагласи детаљ, који је вјероватно мало познат – у овој болници се годишње обави између 600 и 700 порођаја.

- То је тако због стопе наталитета која је пала, а у протеклим годинама је то ишло чак до 1200 порођаја годишње. Прије 30 и нешто година је забиљежен један једини случај смрти породиље у овој болници. То је један одличан резултат и морам, пре свега, то да нагласим. Друго, ми као лекари спремамо се дуго, кроз школу, студије, специјализацију и даље усавршавање, да лечимо људе и да спашавамо људске животе. И то је привилегија која припада нама. Али, исто тако смо и истинољубиви – ми желимо и захтевамо од и Министарства здравља и надлежних институција да се оснује једна комисија, екстерна, независна, стручна, која ће да утврди све чињенице везане за лечење породиље која је преминула - казао је Каришик, додавши да је комисија болнице за контролу квалитета већ одржала састанке, узете су све изјаве, детаљно прегледана историја болести и сва медицинска документација.

- Сигуран сам да је поступано по свим медицинским правилима. Данас су нам били на разговору и представници Министарства здравља, тако да ће и они организовати екстерну комисију, која је добродошла и ја једва чекам да сазнам резултат, а понављам – убеђен сам да је све урађено како треба. У случају да буде било какав пропуст, као директор болнице, ја ћу то сигурно санкционисати - истакао је директор барске болнице.

Фото: Б. Дабић

Он каже да је упућен у све детаље.

- Све сам прегледао. Чак сам и те ноћи након операције контактирао и интервенисао да се набави лек, чуо се са медицинским директором Клиничког центра, лек који би поспешио коагулацију, и са дежурним лекаром, анестезиологом кардиохирургије да се тај лек пошаље. Касније, сутрадан, ако ме питате хронолошки, лично сам звао начелника анестезије да се пацијенткиња пребаци на даље лечење у Клинички центар јер је имала проблема са функцијом бубрега - прецизирао је Каришик.

На питање супруга преминуле породиље да ли би то могао да појасни његовој ћерци која има пет година, др Каришик је казао да он нажалост, нема речи утехе.

- Речи утехе за Вашу ћерку и за вас, као породицу, немам, нажалост, и још једном приликом желим да вам, и у своје име и у име колектива, упутим изразе искреног саучешћа - казао је др Каришик, на шта је Златан Хот казао да он није знао да јој објасни, а да неће знати ни својим синовима, јер нема ниједну информацију из болнице.

- Не знам зашто је моја супруга преминула - навео је Хот. 

ДР КАРИШИК: НИКОГА НЕ ТРЕБА ОСУЂИВАТИ, ДОК СЕ НЕ ДОКАЖЕ ЕВЕНТУАЛНА КРИВИЦА 

Доктор Каришик апеловао је на комплетну јавност да се нико не осуђује док му се не докаже кривица, ако она постоји.

- Овде имамо ситуацију да су, из не знам којих разлога, болница и љекари, пали на лош глас, али ниједном није доказано. И у претходним ситуацијама организоване су комисије, и судско-медицинске комисије Медицинског факултета, које су сазнале да није било пропуста у лечењу. Али, то новинари нису пренели. Ово је изузетно тежак посао, изузетно одговоран. Компликације и проблеми су неминовни. То није нешто што жели било ко од доктора и сестара. Наша жеља није да некоме буде лоше, напротив. Ако постоји било какав пропуст, ја желим да се то докаже и да се санкционише. Ја желим истину, као и ви, и каква год истина да буде, то треба да се зна. Црногорска јавност треба да зна и када је неко квалитетно лечен, а не да се крије - навео је Каришик. 

БАРСКА БОЛНИЦА РАСПОЛАЖЕ КАДРОМ, АЛИ ОВАКВИ СКУПОВИ СТВАРАЈУ НЕПРИЈАТАН ПРИТИСАК 

На питање да ли у овом тренутку кадра на оделењу гинекологије у Општој болници Бар има, др Каришик каже да у овом тренутку, ово оделење може да покрива барску и улцињску општину, али да се боји да ће, због овакве врсте притиска, остати без кадра.

- Овакви скупови изазивају један врло непријатан притисак. Посао је изузетно тежак и изузетно одговоран. Бојим се да ће нас овај додатни притисак оставити без кадра. А дозволите и да образложим. Већ сам разговарао са докторком која ми је и прије овог догађаја уручивала отказ, молио је да остане. Па сам разговарао са другом докторком, која је желела у превремену пензију. Нико не може да ради под оваквим притиском. Бојим се, остаћемо без љекара, јер овакав притисак – некога осуђујете, а нисте ни доказали кривицу. Треба доказати кривицу, ако постоји, па тек онда осуђивати - истакао је Каришик.

Након случаја Ајле Шукурице-Хот на друштвеним мрежама о наводним негативним искуствима из ове болнице говорило је низ суграђанки.

Др Каришик каже да он на ту тему може да говори само на основу чињеница, а у протеклом периоду притужби на рад овог оделења није било. На новинарско питање да ли се размишљало о покретању начина за аниномно остављање приговора, др Каришик каже да он није за анонимност, већ за транспарентност.

- Могу да вам кажем да се резултати овог породилишта уклапају у резултате других болница у Црној Гори, а вероватно и у окружењу. Причајмо језиком чињеница. Када се чињенице утврде, реаговаћемо. Искуство је лични утисак, али када имате чињенице, онда морате реаговати на чињенице. Ако било где постоји неки проблем, ја сам вољан да га решим - казао је др Каришик. 

У ОТПУСНОЈ ЛИСТИ НАВЕДЕНО ДА СЕ САВЕТУЈЕ ДОЈЕЊЕ 

Супруг преминуле породиље тврди да у отпусној листи за новорођенче стоји да је беба дојена четири сата након рођења, да је лактација успостављена, те да се саветује дојење. 

- Ајла није ни видела своју бебу, а саветује се дојење. То је увреда за нашу породицу. То је документ који је издала ова болница - казао је Златан Хот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)