КО ШТИТИ ИГОРА ЛАЗУРЕНКА? Да ли је Црна Гора истински рај за одбегле светске криминалце

Новости онлине

23. 10. 2021. у 14:21

НЕДАВНА хапшења двојице одбеглих руских олигарха Телмана Исмајлова и Игора Чујана, али и јучерашње давање политичког азила Исмајлову осумњиченом за убиство двојице руских бизнисмена, покренули су нову лавину питања да ли је Црна Гора истински рај за одбегле светске криминалце, сумњиве милијардере, наводне политичке азиланте, који су захваљујући везама с врхом бившег режима овде постали угледни чланови заједнице, често добијају и држављанство по кратком поступку, како би у Црној Гори “опрали” стотине милионе евра и долара опљачканих у државама које их потражују.

КО ШТИТИ ИГОРА ЛАЗУРЕНКА? Да ли је Црна Гора истински рај за одбегле светске криминалце

Фото: Printscreen

Један од њих је свакако и Игор Лазуренко, руски и грчки држављанин, бивши директор сектора за продају нафте ОЈСЦ ТНК, неформални власник хотела Авала и Бјанка. 

Против њега је, на захтев представника ТНК-БП, у Првом одељењу московског огранка МУП Русије у Москви, 23.07.2021. покренуо кривични поступак са бројем предмета 023978, на основу Кривичног законика Русије, за злоупотребу овлашћења  у комерцијалним и другим организацијама. 

Користећи свој положај директора сектора за развој компаније и прераду ОЈСЦ “ТНК-БП Манагмент”, Игор Лазуренко је свесно повећао цену једне тоне нафте за 1/2 накнаде за уштеду трошкова транспорта, који је према уговорима износио 3.651.308 рубаља које је ТНК - БП Холдинг као плаћање за испоручену нафту у периоду од марта 2010. до марта 2012. пребацило на рачун ООО ТК Трансоли за поравнање. Користећи свој положај у привредном субјекту, Игор Лазуренко је у овом пословању прибавио себи противправну имовинску корист од преко милион рубаља. 

Зато је на основу КЗ Руске Федерације Игор Лазуренко осумњичен за извршење кривичног дела злоупотреба службених овлашћења и унет у савезну базу података као лице са потернице. 

Према информацијама истраживаког тима који се бавио овим случајем кривично гоњење је прекинуто 2019. услед наступања застаре истог. 

Фото: Printscreen

Усавршавање злоупотребе службених овлашћења Игор Лазуренко је наставио у Великој Британији, где је као руководеће лице добио укупно 13 милиона долара противправне добити од транспортне компаније Н - Транс и Совфракхт за намештање уговора о транспорту нафте. 

У августу 2012. компанија ТНК-БП затражила је заплену Лазуренкове имовине у САД-у на основу тужбе поднесене Окружном суду у Арканзасу против компаније Роицхамп традинг ЛЛЦ. 

У тужби се наводи да је Игор Лазуренко обављајући и функцију менаџера Роицхампа, користио план - шему са циљем да украде милионе долара који припадају компанији. 

У почетку је Игор Лазуренко тврдио да заступа интересе Хермана Кана који жели да инвестира у куповину хотела и земљишта у Црној Гори. 

Сумња се да је укупно уложено - опрано 78,5 милиона долара? 

Током одржавања рочишта у једном од судова у Лондону, Лазуренко је изјавио да није улагао властита средства, већ средства украјинског олигарха Игора Коломојског, који је предмет ФБИ истраге о незаконитим активностима и умешаности у политику, а посебно је довођен у везу са финансирањем изборне кампање председника Украјине Владимира Зеленског. 

С друге стране Лазуренкови адвокати су негирали тврдње свог брањеника да су инвестиције у Црној Гори у било каквој вези с Комолојским.

А да ли је и како Игор Лазуренко опрао стотине милиона евра у Црној Гори уз пуну логистику бившег откриће се ускоро.

(24sedam)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)