НЕ ЗАТИРЕ СЕ ОНО ШТО ЈЕ У ДУХУ НАРОДА: У Херцег Новом одржан научни скуп "Оловна времена у Црној Гори 1990 – 2020: узроци и последице"

В.В.

23. 10. 2021. у 17:18

ТРОДНЕВНИ научни скуп „Оловна времена у Црној Гори 1990 – 2020: узроци и последице" организовала је у Херцег Новом Матица српска, Друштво чланова у Црној Гори, а у уводном излагању председник Организационог одбора Душан Крцуновић оценио је да је „трустни друштвено политички терен у Црној Гори, почео, након три деценије да се слеже и атмосфера над њим да се донекле разбистрава дајући тако прилику да се научно теоријски одредимо према протеклом временском периоду".

НЕ ЗАТИРЕ СЕ ОНО ШТО ЈЕ У ДУХУ НАРОДА: У Херцег Новом одржан научни скуп Оловна времена у Црној Гори 1990 – 2020: узроци и последице

Фото: В.В.

Према његовим речима циљ је да се из перспектива разних научних дисциплина презентују и проумаче узроци и последице периода за чије се "ани хорибилес" није могло изнаћи неко друго адекватније или литерарније име од овог - Оловна времена.

- Олово је синоним за тежину, тежину и терет живота у условима самовлашћа, насиља, економског пустошења, дискриминације , обесхрабљивања појединаца и целих народа. Олово је и изузетно токсичан елеменат, а овде функционише као симбол систематског и масовног тровања лажима и мржњом који су погонско гориво насиља, закључио је Крцуновић.

Херцегновски председник Стеван Катић поздрављајући учеснике скупа подсетио је да је овај град одувек био место судара цивилизација и култура, а то је допринело „да данас имамо наслеђе непроцењиве вредности које представља част, али и обавезује да га чувамо, баштинимо и промовишемо". Катић је апострофитрао да мисли и на материјалну али и нематеријалну баштину, додајући да последице подељености у Црној Гори током протеклих 30 година осећамо и данас.  

Скуп се завршава сутра (24. октобар), а организатори су најавили да ће о  првој деценији рада Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори говорити Милорад Дурутовић а на затварању ће се обратити Жарко Лековић и Драго Перовић.

И наслови неких предавања илуструју важност и вредност скупа од питања „монтенегризације и демонтенегризације" феномена разграђивања српске језичке и књижевне традиције у Црној Гори, суштини деструкције културе и образовања,односа државе према националном идентитету њених грађана до српског карактера православне цркве у Црној Гори током 19. и почетком 20. века, буђења цркве у време друштвене декаденције 1990–2020.

- На духовно биће Црне Горе ударено је из материјалних интереса и неискрених намера. У обиљу корупције, противправног поступања и деловања противно интересима народа, последње три деценије тема националног идентитета издизана је онда када недостају или се избегавају одговори на суштинска питања, па је за друштво од изузетне важности суочавање са прошлошћу и извлачење поука које ће усмерити даље деловање, како бисмо могли тежити будућности заједништва, мира и склада.

У име покровитеља скупа, Покрајинске владе Војводине, др Јован Вујичић  је поручио да скуп у Херцег Новом „има озбиљан задатак да расветли терет оловних времена што су деценијама спутавала Црну Гору и српски народ у Црној Гори, парајући ткиво од којег је саткана ова земља, нераскидиво уткано у историји бића српства".

-Сејући поделе без скрупула и на сваком кораку, доскорашњи властодршци веровали су да им безгранична власт омогућава моћ мењања историје бришући српство из прошлости и свести овога народа и ове државе. То оловно време ломило је људе као токе на прсима Вука Мандушића. Ипак нису могли да затру оно што је у темељу народног духа, у високим моралним начелима Св Петра Цетињског и узвишене Његошеве  етике, па јке борба резултирала победом националног поноса и Његошевог начела да је најсветија људска дужност да се тирјанству стане ногом за врат, рекао је Вујачић. Он је посебно дивљење и дубоко поштовање исказао митрополитима Амфилохију и Јоаникију, „њиховој храбрости и мудрости  у данима ове борбе".

Друштво чланова Матице српске у Црној Гори, један је од најбољих делова читавог система те институције, оценио је председник Матице Драган Станић , а то потврђује и скуп који се одржава у Херцег Новом, након чијег завршетка ће бити објављен Зборник радова који ће показати  не само шта се десило, него и  путеве шта даље чинити. И Станић је закључио да без блаженопочившег митрополита Амфилохија,овај духовни препород не би могао да буде изведен, те да оптимизам за будућност даје сада високопреосвећени митрополит Јоаникијем  који је давно већ показао „коју врсту духовне кичме, и коју врсту ума има".

- Бићу задовољан оног тренутка када будем осетио да, не само ја него и многи људи око мене, да не кажем сви, гледамо савршено мирно било коју утакмицу Србије и Црне Горе, и ко год да победи – победиће наши. Ако то будемо постигли, ми смо обавили посао – поручио је Станић.

Конзул Србије Зоран Дојчиновић,сматра да је важно да се кроз научну мисао осветле догађаји који су се дешавали у Црној Гори у протекле три деценије јер производ неће бити само сагледавање чињеница, већ и научни радови, који ће овдашњег човека одбранити од заборава и пролазности и бити подстрек у борби за ангажовање на очувању идентитета сваког појединца.

- Тешко је наћи краће време да је у толикој мери опустошена  Црна Гора  и материјално и духовно,  као ових 30 година, а наоричито интензивно последњих 15,оценила је Јелица Стојановић, председница Друштва чланова Матице српске у Црној Гори, уверена да ће овај скуп омогућити да ове процесе, бар донекле  просветлимо и осветлимо, тим пре што су сви учесници скупа сведоци, судионици и страдалници ових 30 година оловних времена.

Прегалаштво ствара континуитет, а историјски континуитет рађа оправдање свега онога што чинимо и радимо, биле је порука јереја Зорана Миљанића који је позвао учеснике да наставе са прегалаштвом, да што више људи обуче и изведу на овај простор наше историје, нашег идентитета и да као што смо у овим нашим најтежим годинама наше историје успели одговоримо захтеву времена тако и створимо самосвест коју смо у времену несрећног комунизма изгубили и ушли у доба дисконтинуитета. Нама је више него иакд потребно да ту свест вратимо и да се од малена научимо ономе ко смо, шта смо и куда идемо, рекао је Миљанић.  

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

 

БОНУС ВИДЕО: ПОБЕДА ВЕРЕ: Безумље и насиље није спречило устоличење митрополита Јоаникија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)