ВЕЗИШНИЦА САД СЛОБОДНО ТЕЧЕ: Уклоњене три бетонске бране на левој притоци Ћехотине

М. Д.

20. 10. 2021. у 20:01

ТРИ бетонске бране, које је на реци Везишници у месту Боровица у општини Пљевља 2013. изградио непознати инвеститор, данас су уклоњени из реке.

ВЕЗИШНИЦА САД СЛОБОДНО ТЕЧЕ: Уклоњене три бетонске бране на левој притоци Ћехотине

Фото: WWF Adria

Ово је први пут да се уклањају препреке на реци у региону која се спроводи као део европске иницијативе за уклањање застарјелих, нефункционалних и опасних преграда из река, а у сврху побољшања њиховог стања и биолошке разноврсности.

Везишница, лева притока Ћехотине је данас само сена онога што је некад била. Индустријско загађење, непречишћене комуналне воде и илегалне баријере утицале су негативно на некад богати биљни и животињски свет. Уклањањем преграда из реке у њој се поновно успоставља природна динамика протока воде, омогућава се кретање рибама и другим врстама које живе у рекама узводно и низводно, те се у значајној мери смањује опасност од поплава, као и процеси који могу довести до снижавања нивоа подземних вода које се користе као извори питке воде.

Тамара Брајовић, генерална директорка Директората за природу у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма нагласила је како је ово само почетак сарадње на утврђивању локација и броја нефункционалних преграда, чиме ће се ослободити десетине километара водотокова и омогућити обновљање биолошке разноврсности река.

- Ова иницијатива није само тенденција Министарства да постигне европске стандарде и реализује обавезе према Европској унији, већ је и жеља да се црногорској јавности појасни значај ових активности. Важно је нашим грађанима појаснити и подићи свест о важности биолошке разноврсности, односно о последицама које настају када се природне вредности немарним и нестручним приступом подреде појединачним интересима уз несагледиве последице на штету општег интереса - напоменула је Брајовић.

И док су у Северној Америци пре неколико деценија препознали важност уклањања старих и нефункционалних преграда, у Европи је тај тренд започео пре десетак година. Из године у годину уклања се све више, а посебно откад је у Стратегији ЕУ за биолошку разноврсност као циљ препозната потреба враћања 25.000 км река у природно стање до 2030.

године.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)