ТУЖИЛАШТВО ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ ПРЕТХОДНОГ РЕЖИМА: Нови протест некадашњих радника Вектра Боке

В.В.

16. 10. 2021. у 15:53

ПРОТЕСТНОМ шетњом од парка Бока до Сат куле некадашњи радници предузећа „Вектра Бока" поново су указали на проблеме са којима се суочавају од приватизације ХТП „Бока".

ТУЖИЛАШТВО ПОСЛЕДЊА ЛИНИЈА ОДБРАНЕ ПРЕТХОДНОГ РЕЖИМА:  Нови протест некадашњих радника Вектра Боке

Фото: В.В.

Првенствено је ту немогућност да наплате потраживања из радног односа, али и опструкције Привредног суда који осам месеци одлаже да у „Вектра Боку" уведе поновни стечај.

Протесту су се придружили председник и потпредседник херцегновске Општине Стеван Катић и Мирко Мустур, председник СО Иван Отовић, посланица Тамара Вујовић, одборник Никола Самарџић и бројни грађани.

 

Вучинић је истакао да се Брковић  бранио  говорећи како је бранио државу од Руса и хитао да за што мање пара купи некадашњу државну имовину.  Председник каже да Русија води хибридни рат против Црне Горе, а питање је "како се назива рат који су они водили 30 година против  државе и народа. Њихов рат се звао похара"

 Ми смо зауставили ту похару, рекао је Вучинић И додао да ће и Блажо Јовановић који је осведочени непријатељ радничке класе и један од главних касапина црногорске привреде, ако настави да ради против радника, морати бити ухапшен по хитном поступку.

Председник НВО "Бивши радници Вектра Боке" Ђорђе Рајак, питао је у име својих колега због чега су председник Привредног суда и стечајни судија дозволили да се стечај одлаже, је ли циљ да се покраде  преостала имовина, а од некадашњег гиганта остао је један хотел? Рајак је подсетио да су неколико пута подносили кривичне пријаве, али специјални државни тужилац -  ћути, а председник Привредног суда „покушава  да легализује пљачку послодавца" сматра Рајак. Пример је чињеница да су радници са  првог места за исплату склоњени а ту је ОТП банка.

- Схватили су да треба да се врати пет, шест милиона евра, па су смислили да то добије банка, вероватно да би новац ишао у исти круг, огорчен је Рајак.

- Дуговања радницима су око 5,5 милиона. Зар мислите да не видимо да је реч о сумњивим радњама, да не видимо да подржавате стечајног управника и нелегалне потезе друштва које ништа не ради преко рачуна Вектра Боке! Новац се носи у ташнама и ко зна преко којих рачуна. Станите више на крај томе, поручио је Рајак.

Стеван Катић истакао је да је уназад 15 година био подршка радницима у заштити  права од "срамних приватизација" које су  у претходном периоду уништиле херцегновску  привреду и туризам.

- Услови за раскид уговора са „Вектра Боком" стечекли су се 2011. године, пуних десет година нас држе као таоце, јер је власт у претходних 30 година имала своје интересе, рекао је Катић, а  протесте и пријаве радника окарактерисао као допринос "да се људи који су упропастили град, налазе сада тамо где им је место".Катић наговештава расплет ситуације јер се Привредни суд огласио, али Тужилаштво остаје И даље последња линија одбране претходног режима.

Максим Вучинић, предсједник Комисије за праћење и контролу приватизације у Скупштини Црне Горе је истакао да је Херцег Нови показао како се бори за право и правду. Поновио  је да је власник „Вектра Боке" Драган Брковић са „организованом криминалном групом"  оштетио раднике ХТП Бока за око 5,5 милиона а државу за око 7 милиона евра, што је према његовом мшљењу само део сада откривеног.

-Правда не може бити задовољена док се не испоштују сва потраживања радника и док се држави не намири одштета, поручио је Вучинић.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО: ПОЛА СВЕТА ПОД КУПОЛАМА: "Новости" на Београдском сајму пред почетак конференције несврстаних

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)