УБИО МИ ЈЕ СИНА, ТУ НЕМА ОПРОШТАЈА: Црногорски осветник ћелију делио са Жарком Лаушевићем и никада се није покајао због убиства (ВИДЕО)

Novosti online

15. 10. 2021. у 00:46 >> 13:27

СИН јединац Николе Калуђеровића, Жељко, убијен је у кафанском обрачуну 1987. године. За убиство је осумњичен Раде Грдинић, с којим је у кафани био и млађи брат Рајко. Медији су писали да су се потукли момци из фамилије Шоћ са браћом Грдинић. Жељко је пошао да развађа и страдао је од метка Рада Грдинића. Подлегао је ранама три дана касније у подгоричкој болници.

УБИО МИ ЈЕ СИНА, ТУ НЕМА ОПРОШТАЈА: Црногорски осветник ћелију делио са Жарком Лаушевићем и никада се није покајао због убиства (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

Никола је у јануару 1989. убио Рајка на улици, али је случајно погодио и младића који је у том момента био с Рајком у друштву. Младић је такоће преминуо. Никола је због двоструког убиства осуђен на 20 година затвора. Одлежао је девет, а од 1993. ћелију је делио с комшијом с Цетиња, глумцем Жарком Лаушевићем, који је такође био осуђен због двоструког убиства.

- Ја сам то морао учинити. Није било опроштаја. Само се чекао моменат, али није било лако ни убити. Данима сам тражио убицу. Јурио сам га по Београду, Хрватској, Италији - причао је Никола.

У једној од исповести коју је дао за Недељник, Калуђеровић се присетио те зиме 1989. године. "Што се мене тиче", причао је тврдо, отресито и снажно Никола, као да је сваку реч мерио неколико пута, „не бих никада могао проћ и прошетат том ту улицом, поћ до синовог гроба, да га нисам осветио. Ја сам био потцењен човек, човече".

Калуђеровић је говорио да због свега није имао мира. Знао је да је његов син невин. Из затвора је изашао Рајко Грдинић звани Хладни, брат Радов, који је такође учествовао у тучи. Годину и по дана после убиства сина и праћења Грдинића, 21. јануара 1989, Никола га је убио на Светом Стефану испред локала "Орион".

Фото: Принтскрин

Жалије ми је што убих тог Шофранца, невиног, него ишта на свету

- Чекао сам га свуда. Ма свуда, човече. Лутам, трагам, неко ми дојави… Па опет исто. Неколико пута сам га сретао у друштву. Једном је био са девојком. Пошао сам код њеног оца и рекао му да је склони од њега да се случајно не деси да њу убијем грешком. Послушао ме. Пратио сам крвника и до Сплита. Свуда, свуда. На крају, деси се да млађег брата убице Рајка Грдинића, који је такође учествовао у обрачуну у којем ми је убијен син, нађем једне вечери код Светог Стефана, код кафића ‘Орион’.

Са неким је у друштву. Прилазе колима. Викнем му: ‘Ладни, Ладни’… тако су га звали. У том тренутку он је потрчао према предњем делу кола. Опалио сам из пушке и тада највероватније ранио недужног младића Драгана Шофранца, који је био са Грдинићем. Пришао сам још корак-два и кренуо поново да опалим, али ми се пушка заглавила. Вратио сам се неколико корака назад, спустио пушку на земљу како бих ишчупао чауру.

Грдинић се хитро дигао и потрчао на мене. Брзо сам ухватио пушку у ширем простору, док ју је он шчепао у ужем. Вукли смо се за њу. Када смо били лицем у лице, викнуо је -‘Пиз**, готов си’. Нисам жалио свој живот. Видео сам чисту смрт пред очима, ипак је то био младић у снази од двадесет пет година - узбуђено је говорио Никола и наставио:

- Он је направио пет-шест доста јаких трзаја. Кроз главу ми је пролазило хиљаде мисли, хиљаде слика. Изненада сам направио нагли и јак трзај назад-напред и пушком га ударио у груди. Пао је на колена. Направио сам још један трзај, отргнуо пушку и ударио га њом. Једна рука му је била на асфалту, другом се држао за моје панталоне. Потрчао сам пет-шест корака назад. Осећао сам се сигурније. Он се, затим, подигао и кренуо према мени. Тада сам опалио. Тада сам га убио - додао је Калуђеровић, који је био осуђен и за смрт другог момка, којег је те вечери ранио, а који је умро у болници месец касније.

Никола се замислио, па додао: "Жалије ми је што убих тог Шофранца, невиног, но ишта на свет".

Фото: Принтскрин

Да се није осветио, убио би себе - говорио је Калуђеровић

- Сретнијег човека у Црну Гору није било од мене оне ноћи када сам осветио сина, ово ти искрено говорим. Лакше ћеш проћ било где него на Цетиње да останеш дужан крв некоме. Овде се то вазда рачунало као дуг - јасан је био Никола.

На питање да ли би починио убиство да је, осим Жељка, имао још синова, или би одустао из страха за њихов живот, Никола је имао спреман одговор:

- Наравно да бих убио, јер нема крвне освете на крвну освету. Ако је мој син убијен и ја убијем убицу, ту је крај… Један живот за други живот. Али некад ситуација није чиста и страх и даље постоји - причао је Калуђеровић у једном од својих последњих интервјуа.

Калуђеровић је преминуо прошле године у 82. години.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)