УРА И ДПС ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЦРКВЕ: Да ли је гласање у Уставном одбору Скупштине Црне Горе најава нове коалиције

М. СЕКУЛОВИЋ

15. 10. 2021. у 00:15

СТВАРА ли се нова коалиција у Црној Гори, питање је које је актуелно дуже од месец дана, након одбијања Грађанског покрета УРА да са партијама из коалиције За будућност Црне Горе, чији је темељ ДФ, али и Демократама, учествује у реконструкцији "експертске" и "неполитичке" Владе, а које је добило на актуелности након седнице Уставног одбора Скупштине Црне Горе одржане у четвртак.

УРА И ДПС ЗАЈЕДНО ПРОТИВ ЦРКВЕ: Да ли је гласање у Уставном одбору Скупштине Црне Горе најава нове коалиције

Фото: Скупштина ЦГ

Наиме, посланици УРА, ДПС и Либералне партије поново су гласали против интереса Срба и СПЦ, одлучивши да се не одбаци предлог УРА, односно коалиције „Црно на бијело“, да се посланици у Скупштини изјасне о одредби члана 12 Закона о слободи вероисповести, упркос противљењу Владе, ДФ-а и Демократа!

Посланици коалиције „Црно на бијело“ поднели су 4. марта Уставном суду иницијативу за оцену уставности одредбе члана 12 Закона о слободи вероисповести јер, како су тада саопштили, „немају проблем да се законско решење за које су гласали у парламенту испита на највишем институционалном нивоу, посебно имајући у виду да је тај Закон изазвао бројне полемике у јавности“.

У члану 12 тог Закона, за чије усвајање су гласали посланици коалиције „Црно на бијело“,  наводи се да „У случајевима премештања, изношења из државе или отуђења добара која представљају културну баштину Црне Горе, а на којима право својине има верска заједница, примењују се одредбе закона којим се уређује заштита културних добара“.

Против иницијативе Абазовићеве коалиције била је и Влада Црне Горе која ју је, у свом мишљењу достављеном Уставном суду, оценила неоснованом, јер се одредбом члана 12 Закона о слободи вероисповести не нарушава ниједно од Уставом утврђених начела.

Посланици коалиције „Црно на бијело“ са ДПС-ом, СДП-ом, СД-ом и ЛП-ом на заједничком задатку били су и летос приликом смене министра правде Владимира Лепосавића и доношења Закона о геноциду у Сребреници...

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)