ГЛУМЕ ИСТРАГУ ДА БИ ПОКРИЛИ МИЛА И БЛАЖА: АФЕРА “Пандорини папири” и даље тресе Црну Гору - пред тужиоцем саслушана директорка МАНС

М. С.

15. 10. 2021. у 08:38

СВЕ што Специјално државно тужилаштво Црне Горе ради у случају "Пандориних папира" јесте фингирање истраге и извиђаја са циљем да затвори тај предмет и нађе начин да председнику Милу Ђукановићу омогући да сакрије шта се заиста налазило иза скривених трансакција и компанија!

ГЛУМЕ ИСТРАГУ ДА БИ ПОКРИЛИ МИЛА И БЛАЖА: АФЕРА “Пандорини папири” и даље тресе Црну Гору - пред тужиоцем саслушана директорка МАНС

Породица Ђукановић / Фото Б. П.

Ово је пред специјалним тужиоцем Миливојем Катнићем изјавила Вања Ћаловић Марковић, директорка Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) Вања Ћаловић Марковић, која је недавно у ТВ дебати добро презнојила Катнића.

СДТ формирало је прошле недеље предмет због тога што су се Мило Ђукановић и његов син Блажо склапали у иностранству тајне уговоре о управљању својом имовином. Тада је СДТ најавило да ће ће предузети све мере из своје надлежности ради утврђивања чињеница и околности.

Ћаловић-Марковићева је рекла да су њене тврдње о фингирању истраге засноване на јавним изјавама Катнића како је он пратио скривене трастове - односно поверилачке трансакције Ђукановића још од 2012. иако је у том периоду био на функцији судије Апелационог суда. Истакла је да је саслушање хир Катнића и да није било никаквог разлога да је зову на саслушање, с обзиром на то да им је рекла да нема ништа више информација да им да у односу на оне које су већ објављењи у склопу истраживачке приче.

- Сва документација којом располажемо налази се на нашем сајту - казала је Ћаловић Марковићева. - Власник докумената је Међународни конзорцијум истраживачких новинара. Ми смо прегледом тих докумената нашли податке везане за скривене трастове и компаније Мила и Блажа Ђукановића, и након тога тражили смо да нам конзорцијум да та документа да их користимо за израду наше приче. Тужилаштву смо дали довољно података да би могло да испрати траг новца. Дали смо им име особе, чак и пасош особе која је управљала скривеним компанијама и трастовима, дали смо им адресу канцеларије у Швајцарској, у којој се налази комплетна финансијска документација и дали смо им податке на основу којих могу доћи до жиро рачуна Блажа Ђукановића

САЛИВЕН: МАЛИ ДЕО ИМОВИНЕ

- Афера "Пандорини папири" су у ствари "врх леденог брега" за људе попут Мила Ђукановића, оценио је за Портал РТЦГ један од оснивача Пројекта за извештавање о организованом криминалу и корупцији (ОЦЦРП), који је издавач "Пандориних папира", Дру Саливен.

- Ђукановић је радио са бројним врло непрозирним јурисдикцијама попут Дубаија. Он је пријатељ са многим познатим личностима из сфера организованог криминала и прања новца. Он зна како сакрити новац. Увек је био прилично опрезан. Рекао бих да видимо мали проценат његове имовине - казао је Саливен.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)