ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ПРУЖИТИ КВАЛИТЕТНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ: Јасни захтеви Организације слепих за Владу Црне Горе

Б.Дабић

14. 10. 2021. у 14:55

ОРГАНИЗАЦИЈА слепих за Бар и Улцињ тражи од Владе Црне Горе да испоштује члан 25 Конвенције УН о правима особа са инвалидитетом, „који обавезује државе потписнице да особама са инвалидитетом пруже доступну, јефтину и квалитетну здравствену заштиту без дискриминације”.

ОСОБАМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ПРУЖИТИ КВАЛИТЕТНУ ЗДРАВСТВЕНУ ЗАШТИТУ: Јасни захтеви Организације слепих за Владу Црне Горе

Фото: Б.Дабић

Из Организације слепих за Бар и Улцињ траже од Владе да заузме проактиван приступ како би се обезбедила адекватна, доступна и јефтина здравствена заштита за све.

- Обезбедити свеобухватне и једнако доступне офталмолошке услуге за све, са посебним нагласком на рањиве групе - наводе из Организације слепих за Бар и Улцињ.

Организација се придружила обележавању Светског дана вида.

Светски дан вида обележава се у октобру. 

Циљ обележавања Светског дана вида је подизање јавне свести о слепоћи и оштећењу вида као главним јавно-здравственим проблемима, утицати на власти како би што више учествовали у одређивању средстава за националне програме превенције слепоће и едуковали становништво о могућностима превенције слепоће.

- Светски дан вида је главни догађај за заступање стратегије подизања свести о слепоћи и слабовидости "Право на вид", а обележава се сваке године, другог четвртка у октобру - казао је председник Организације слепих за Бар и Улцињ Веселин Јокетић.

СВЕТСКИ ДАН ВИДА

 - Циљ обележавања Светског дана вида је подизање јавне свести о слепоћи и оштећењу вида као

главним јавно-здравственим проблемима, утицати на власти како би што више учествовали у
одређивању средстава за националне програме превенције слепоће и едуковали становништво о
могућностима превенције слепоће. Овим се даном жели деловати на ширу јавност, на породице оболелих, на све којима је потребан преглед вида, на све који су оболели од дијабетеса и других болести, како би се указало на чињеницу да здравље очију захтева свачију позорност, наводе из Организације слепих за Бар и Улцињ. Из ове Организације упућују апел на људе да редовно прегледају очи.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

БОНУС ВИДЕО:

Адвокат породице девојчице која је преминула због несавесног лечења лекара из Врања

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПУЦЊАВА У БАОШИЋИМА: Рањена једна особа