ЗБОГ КОРОНЕ БЕЗ ПОСЛА 25.000 ЉУДИ: Министарство развоја очекује да туризам заустави негативне трендове

И. Д. СТОЈАДИНОВИЋ

12. 10. 2021. у 08:38

ПРЕМА подацима Завода за запошљавање, у Црној Гори је тренутно без посла готово 54.000 грађана. Исти подаци показују да је у претходних 12 месеци без посла остало 11.671 особа, док је од марта 2020, када је почела пандемија вируса корона, посао изгубило чак 25.000 Црногораца!

ЗБОГ КОРОНЕ БЕЗ ПОСЛА 25.000 ЉУДИ: Министарство развоја очекује да туризам заустави негативне трендове

ПРОЈЕКТИ Зграда Завода за запошљавање, Фото ЗЗЗЦГ.ме

Ипак, министар економског развоја Јаков Милатовић је оптимистичан, и очекује да ће опоравак туризма и економије сузбити тренд раста незапослености.

Са тим циљем ЗЗЗЦГ покреће шест пројеката кроз које ће бити запослено 1.775 особа. Подаци ЗЗЗЦГ показују да је незапослених тренутно 53.990 лица, док је годину раније та цифра била 42.319.

Из Завода су појаснили и да не могу дати прецизан податак о томе колико је грађана од почетка епидемије остало без посла, али да је од почетка пандемије до данас, било 24.329 случајева пријављивања на евиденцију Завода.

Ипак, министар Милатовић истакао је да је број незапослених од маја до септембра ове године смањен за око 2.500, што је, тврди, резултат опоравка туризма и економије у земљи. Како каже, на промене у броју незапослених утицала су четири фактора.

- Први је долазак пандемије и увођење "локдауна" које је у априлу и мају прошле године довело до повећања броја незапослених за око 7.000. Други је крај катастрофалне летње сезоне 2020, када је велики број предузећа отпустио један број радника које би, иначе, раније запошљавао у току целе године и када је у октобру и новембру порастао број незапослених за скоро 4.000. Тиме је од почетка пандемије до краја прошле године број незапослених порастао за 12.000 - истиче Милатовић.

ПЛАН Јаков Милатовић, Фото Влада ЦГ

Следећи скок броја незапослених, како је објаснио, десио се у фебруару и марту ове године, када је нова влада у оквиру пакета подршке иницирала додатну новчану подршку за незапослене који су регистровани на Заводу, и тиме мотивисала један број људи који су до тада били у сивој зони, да се пријаве на Завод, чиме је у фебруару и марту број незапослених порастао за 8.000.

На смањењу броја незапослених грађана раде и у ЗЗЗ, те ће, како је најавио помоћник директора Завода, Драган Маровић, у наредном периоду, кроз шест пројеката запослити 1.775 лица. Реч је о програмима "Директно отварање радних места - јавни рад", затим "Активација жена" у Подгорици, Бијелом Пољу, Никшићу, Беранама. Такође, Завод реализује и два програма "Оспособљавање за самосталан рад" и "Оспособљавање за рад код послодавца"...

МЕСЕЧНО 3.400 ПРИЈАВА НА БИРО

ОД почетка пандемије до данас месечни просек пријављених грађана на евиденцију био је око 3.400, што у односу на месечни просек из 2019. када је износио 2.300 пријављених, представља повећање од 47,8 одсто. На повећање пријављених је, појашњавају из Завода, највише утицала пандемија и њене последице.

- Међу пријављеним, у више од 40 одсто случајева су особе којима је у том периоду престао радни однос - кажу у Заводу.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВАК У ЗАГРЉАЈУ ЈЕЦИНЕ СУПАРНИЦЕ: Због овог сусрета горе мреже - Сан се данас остварио (ФОТО)