ХИСТЕРИЈА МИЛА ЂУКАНОВИЋА СЕ НАСТАВЉА: За СПЦ не важе верске слободе

В. К.

09. 10. 2021. у 15:46

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић у интервју за подгорички портал ЦДМ казао је да је у 90-им годинама српски национализам промовисао идеју о свим Србима у једној држави, што је, како је навео, била званична политика Србије.

ХИСТЕРИЈА МИЛА ЂУКАНОВИЋА СЕ НАСТАВЉА: За СПЦ не важе верске слободе

Фото: В. К./Танјуг/ДПС/Служба за односе са јавношћу/Илустрација

-Српски националисти из Сарајева су тада викали да су угрожена њихова права у Босни и од Србије захтевали заштиту њихових права. Милошевић је ступио у ту омчу и знамо како стравично крволочно се то завршило: са скоро 150.000 људских жртава и епилогом у Хагу, навео је Ђукановић.

Данас, каже, уместо свих Срба у једној држави, имамо паролу “српски свет”.

-Високи званичници Владе Србије кажу да је задатак садашње генерације Срба да удруже све Србе и тако заштите њихова, наводно угрожена национална права. То је само другачије обликован исти циљ. Све то је, наравно, попраћено озбиљном офанзивом, медијском, финансијском, обавештајном, са циљем да остваре оно што нису у раним 90-им годинама”, казао је он.

Данас је, додаје, Српска православна црква једина прекогранична инфраструктура српског национализма.

- Ако некоме на Западу једноставно кажете да постоји неки спор између државе и једне верске заједнице у Црној Гори, то ће схватити у смислу да држава није довољно флексибилна, а још ако је реч о држави са Балкана, са комунистичком прошлошћу, одмах им се може чинити да им је све јасно.

Фото: Новости

Мило Ђукановић током нереда на Цетињу

Али не разумеју да ту није реч о питању верских слобода него је реч о питању инструментализације верске заједнице за рушење суверености суседних држава да би се остварио пројекат велике Србије, овог пута под паролом српског света”, казао је он.

Ипак, сматра да је тржиште за великодржавни пројекат знатно скучено. “Великосрпски национализам је изгубио своје упоришне тачке у Хрватској и, без обзира на то да ли то желе признати, изгубио их је и на Косову. Остале су му Црна Гора и Република Српска у Босни и Херцеговини. Наравно, не желе се одрећи Републике Српске, али приоритетно је нападати и то јесте озбиљан ризик, јер је Дејтон производ међународне заједнице и његови аутори ће тај производ врло одлучно и до краја бранити. Нико не воли да крене у сукоб са ауторима Дејтона, Американцима”,сматра Ђукановић.

Црна Гора им се, мишљења је Ђукановић, у вези са тим доима лакшим пленом.

- Ми у Црној Гори смо изузетно одлучни, да не дозволимо понављање трагедије с краја 20. века. Искуство задњих неколико година је до те мере пробудило црногорски патриотизам да би нам Србија тешко могла направити већу услугу, казао је он.

Сматра да код нас национализам никада није добио велики замах, осим тога, црногорским национализмом нисмо никога никада угрожавали.

- Наша политика је била и остала да се против српског или било којег другог национализма не желимо борити црногорским национализмом, него се боримо држављанским концептом нашег друштва. Чврсто сам уверен да Црна Гора може преживети само као држава држављана. Ако погледате састав становништва, јасно је да је друштво држављана тај штит који нас брани од назадњачког национализма, казао је Мило Ђукановић.

 

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)