У ПОЖАРУ СТРАДАЛИ МАСЛИЊАЦИ: Уништено више од 800 стабала у Мркојевићима

Б. Дабић

08. 10. 2021. у 12:02

ВИШЕ од 800 стабала маслина страдало је у великом пожару који се догодио летос у Мркојевићима, што је огромна материјална штета.

У ПОЖАРУ СТРАДАЛИ МАСЛИЊАЦИ: Уништено више од 800 стабала у Мркојевићима

Фото: Друштво маслинара

За пољопривреднике који живе од маслинарства то је тешко надокнадљив губитак за наредних неколико година. Међу стаблима која су изгорела било је вишестолетних маслина, што им је уз род додатно давало на вредности.

Из НВУ Друштво маслинара Бар су након пописа штете обавестили јавност да су 12. августа у ватреној стихији укупно страдала 802 стабла маслина, од којих 276 тотално, а 626 делимично.
На 26. седници Скупштине општине Бар, која је одржана 7. октобра, одборници локалног парламента једногласно су усвојили „Предлог Одлуке о употреби средстава сталне буџетске резерве“.
Општина ће помоћи маслинарима којима су стабла изгорела или оштећена у пожару у Мркојевићима 12. августа. Маслинари ће добити по 100 евра за свако изгорело стабло маслине, за оштећене маслине нешто мање износе. Укупно из општинског буџета, према овој Одлуци, маслинарима биће исплаћено 36.880 евра.  

Овим поводом огласило се НВУ „Друштво маслинара Бар“ наводећи да је Удружење  поносно што је својим преданим радом на терену и иницијативом Општини Бар и Министарству пољопривреде за помоћ оштећеним маслинарима успело да уједини све политичке партије у Бару, све одборнике Скупштине Општине Бар, да подрже захтев за финансијску помоћ маслинарима.

-Средства из буџетске резерве ће бити искориштена као помоћ маслинарима Мркојевића чије маслињаке је недавно уништио велики пожар. Материјална штета је огромна, али још већа и ненадокнадива штета је то што су нестала стабла која су била природно и културно добро нашег краја. Изгорела су више стотина година стара стабла маслине, која су представљала генетичке ресурсе наше аутохтоне сорте Жутице - наводи се у саопштењу друштва маслинара Бар, које потписује председник Ћазим Алковић.


НА ПОТЕЗУ МИНИСТАРСТВО ПОЉОПРИВРЕДЕ
Барски маслинари очекују да ће и Министарство пољопривреде шумарства и водопривреде такође донети одлуку о финансијској помоћи оштећеним маслинарима и још више ублажити претрпљену штету.
Друштво маслинара Бар ће наставити заједно са оштећеним маслинарима да ради на обнови опожарених маслињака, како физичким радом на терену, тако и повезивањем маслинара са институцијама система и другим релевантним организацијама, навели су из овог Удружења.

ЗАПРАТИТЕ НПОРТАЛ НА ФЕЈСБУКУ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)