МИЛО У ЦЕНТРУ НОВОГ СКАНДАЛА: Ђукановићи скривали власништво у преко пет држава

В. К.

03. 10. 2021. у 19:28

ПРЕДСЕДНИК Црне Горе Мило Ђукановић и његов син Блажо су 2012. године склопили тајне уговоре о управљању њиховом имовином скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских Острва, Панаме и Гибралтара, а син председника Црне Горе је искористио ту структуру да формира и две скривене компаније са ћеркама фирмама у Лондону и Црној Гори, саопштио је Истраживачки центар МАНС.

МИЛО У ЦЕНТРУ НОВОГ СКАНДАЛА: Ђукановићи скривали власништво у преко пет држава

Фото: ЕПА

МАНС додаје да се до ових сазнања дошло кроз глобалну истрагу о офшор пословима под називом "Пандора папири" коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара са партнерима из 117 земаља. До сада највећа база процурелих података садржи скоро 12 милиона докумената из 14 офшор агенција. Једна од њих је АЛЦОГАЛ, водећа адвокатска канцеларија у Панами са представништвима на свим познатијим офшор дестинацијама, укључујући Британска Девичанска Острва, преко којих су, како наводе из МАНС-а, вођени послови породице Ђукановић.

У документацији те панамске фирме МАНС је пронашао оверене копије уговора о успостављању трастова које су, како је саопштено, Мило и Блажо Ђукановић склопили 21. јуна 2012. године са компанијом CM Skye 2 (PTC) Limited, регистрованом на Британским Девичанским Острвима.
- Трастови не постоје у црногорском законодавству, а на офшор дестинацијама обично служе за скривање правих власника имовине. Оснивач траста преноси власништво над имовином на друго лице или компанију, која постаје званични власник, иако њом само управља. У уговору о трасту, који остаје скривен од јавности и не доставља се ниједној институцији, прецизира се ко има стварну корист од коришћења или продаје те имовине. Из уговора се види да је старији Ђукановић формирао Victoria Trust, а његов син Capecastel Trust. У њима се наводи минимални оснивачки улог и прецизира да у било ком тренутку у трастове може бити унета имовина, како од стране самих оснивача, тако и других лица. Трастови су успостављени на период од 80 година, а компанија која њима управља је овлашћена да за рачун Ђукановића може куповати и продавати некретнине и фирме, отварати нове компаније и жиро рачуне, давати и узимати кредите и обављати разне друге послове - наводе из МАНС.


ОВЕРЕНА ДОКУМЕНТАЦИЈА
Да се заиста ради о председнику Црне Горе и његовом сину, тврди МАНС, показује оверена документација која је приложена приликом успостављања трастова: дипломатски пасош Мила Ђукановића и рачун за воду са његове подгоричке адресе, који је послужио као доказ пребивалишта. Његов син је доставио црногорску личну карту и рачун за изнајмљивање стана у Лондону. У документима пише да су Ђукановићи успоставили трастове због планирања наследства и ради заштите имовине, док су као извори средстава наведени приходи од њихових каријера и профит од инвестирања.

Запратите Нпортал на Фејсбуку.

БОНУС ВИДЕО: Хеликоптери КФОР-а надлећу Јариње

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)